САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи тероризма

САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи тероризма

САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи тероризма. Африканската държава фигурираше там от 1993 г., предаде Франс прес, като се позова на съобщение на американското посолство в Хартум.

Преди 45 дни администрацията информира Конгреса, че има намерение да извади Судан от този списък. Периодът на нотифициране изтече и държавният секретар на САЩ подписа документ, с който се анулира дефинирането на Судан като страна, която подкрепя тероризма. Мярката е в сила от днес, се посочва в съобщението.

Това бе очаквана от Хартум стъпка, откакто през април миналата година падна авторитарният президент Омар ал Башир. Смята се, че тя ще даде възможност за съживяване на икономиката на страната, която е в пълен застой.

Включването на Судан в американския черен списък пречеше на други страни да инвестират и търгуват в с тази страна с риск да им бъдат наложени санкции.

Американският президент Доналд Тръмп обяви още на 19 октомври, че Судан ще бъде изтеглен от черния списък. На 23 октомври суданските власти приеха под американски натиск да нормализират отношенията си с Израел, но опровергаха твърденията, че са били обект на американски шантаж.

Едва след това обявено нормализиране администрацията на Тръмп информира Конгреса на 26 октомври, че ще изтегли Судан от черния списък.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?