САЩ ограничиха ползването на софтуер на "Лаборатория Касперски" от правителството

САЩ ограничиха ползването на софтуер на "Лаборатория Касперски" от правителството

Администрацията на Тръмп извади московската фирма "Лаборатория Касперски" от два списъка на одобрени доставчици, от които правителствените ведомства закупуват технологии. Това става в обстановка на безпокойство, че продуктите на тази фирма за киберсигурност може да се използват от Кремъл за проникване в компютърни мрежи на САЩ, предаде Ройтерс.

Изваждането от списъците е най-конкретната мярка, предприета срещу "Касперски" след месеци на растящо подозрение сред представители на разузнаването и Конгреса, че тази фирма може да е прекалено тясно свързана с враждебни руски разузнавателни служби, които са обвинени в извършване на кибератаки срещу САЩ.

Продуктите на "Касперски" са извадени от списъка на доставчици на компютърни услуги и оборудване за дигитална фотография.

Правителствените агенции на САЩ все още ще могат да ползват продукти на "Касперски", които са били закупени отделно от процедурата за сключване на договори на обслужващия администрацията отдел.

Антивирусният софтуер на "Касперски" е популярен в САЩ и по цял свят, а фирмата е водещ играч на пазара на киберсигурността от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от IT