САЩ окачествиха като "шега" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

САЩ окачествиха като "шега" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

Руските предложения за хуманитарни коридори за евакуация на хора от Източна Гута са "шега" и хората ги е страх да ги използват от страх от военна повинност, изгнание и смърт. Това заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Идеята Русия да призовава за така наречения хуманитарен коридор, нека бъда ясна, е шега", каза на брифинг говорителката на ведомството Хедър Науърт.

По думите ѝ жителите се страхуват да използват подобни коридори, защото може да бъдат призовани за задължителна военна служба в силите на сирийския президент Башар Асад, никога да не се завърнат по домовете си или да бъдат убити.

Същевременно руската армия заяви, че сирийски бунтовници не позволяват на цивилните в Източна Гута да напуснат опасните зони.

По думите на генерал-майор Юрий Евтушенко, ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, на горещата линия на центъра дори са постъпили сигнали, че са извършени показни екзекуции на хора, опитали се да напуснат анклава, предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Свят