САЩ остават в Ирак и след предаването на властта

Президент Джордж Буш заяви, че американските войски ще останат в Ирак и в Афганистан, докато не намерят Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен и не завършат мисиите си, предаде агенция Франс прес.

"Няма да се изтеглим, докато работата не бъде свършена. Окончателно." Това заявява Буш в интервю за британските вестници Файненшъл таймс и Дейли телеграф и за агенция Прес асосиейшън преди държавното си посещение във Великобритания следващата седмица.

Стратегията се променя, но няма подробности за новия план

Буш потвърди, че цялостната американска стратегия за Ирак се променя, като се планира да се даде възможност на иракчаните да започнат да управляват страната си много по-рано, отколкото се планираше досега.

Старият подход на постепенно предаване на властта, който предвиждаше първо да бъде изготвена конституция, след това да се проведе референдум за приемането ѝ и едва след това се прехвърли суверенитета върху иракско правителство, е изоставен, предава кореспондентът на Би Би Си от Вашингтон.

Все още обаче няма подробности за новия план, който предстои да бъде изготвен.

"Имам интерес заедно с посланик Бремър и Управляващия съвет да разработим план, който ще подтикне иракчаните да поемат повече отговорност. Искаме иракчаните да се включат повече в управлението на страната си и посланик Бремър получи инструкциите ми и се връща в Ирак, за да говори със съвета за разработването на стратегията", каза Буш.

Промяната в стратегията идва след непрекъснато влошаващото се положение със сигурността и нарастващото разочарование от назначения от американците иракски Управляващ съвет.

Предаване на властта в Ирак преди президентските избори в САЩ

Засега не са обявени някакви срокове, но кореспондент на Би Би Си във Вашингтон посочва, че американците се надяват да предадат ефективния контрол на иракчаните преди президентските избори в САЩ през ноември следващата година. Буш обаче даде да се разбере, че американските части ще останат в Ирак до установяването на демократично общество и залавянето на Саддам Хюсеин.

Американските войски ще останат в Ирак, докато там бъде установена демокрация - включително и след предаването на политическата власт на иракчаните.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд каза, че това ще отнеме най-малко две години и посочи, че няма планове за по-ранно изтегляне от Ирак.

Ръмсфелд обаче посочи, че иракчаните могат да получат политическа власт много по-рано от предвиденото първоначално, предаде Би Би Си.

Прехвърлянето на повече власт на иракчаните "може да стане по всяко време и се надяваме да се случи до една година и дори по-рано", заяви снощи съветничката в Белия дом по въпросите на националната сигурност Кондълиза Райс, цитирана от Асошиейтед прес.

Франция, която оглави опозицията срещу военната инвазия в Ирак, призова властта да бъде предадена на иракчаните до края на 2003.

От месеци администрацията на Буш настоява, че може да предаде властта на иракско правителство само след приемането на нова конституция и след демократични избори. Според Райс обаче членовете на иракския Преходен управляващ съвет не искат да чакат новата конституция, за да поемат повече отговорности. "Те настояват за повече власт и според нас са готови за нея", каза президентската съветничка.

Високопоставен американски служител заявил за Асошиейтед прес, че гражданският администратор на Ирак Пол Бремър започва консултации с Управляващия съвет за назначаването на група, която ще се занимава с прехвърлянето на властта към иракско временно правителство.

Новата стратегия на Белия дом не само удовлетворява исканията на иракчаните за повече власт, но и дава на Джордж Буш възможност да намали американското военно присъствие в Ирак преди президентските избори в САЩ догодина, отбелязва АП.

Щабът на ген. Абизейд се прехвърля в Катар

Междувременно американският генерал Джон Абизейд, който ръководи военната операция в Ирак, заяви, че мести щаб - квартирата си от САЩ в Катар. По думите на ген. Абизейд, силите в Ирак, които се оказват съпротива на американските войски, са не повече от 5 000 души - повечето от които лоялни на сваления президент Саддам Хюсеин.

Членът на Управляващия съвет Мамуд Отман отговори на някои критики, отправени към съвета, и заяви пред Би Би Си, че ръководената от американците администрация на Пол Бремър също носи отговорност за сегашната ситуация. Отман заяви, че провалът на коалицията да донесе сигурност и стабилност е довела до загуба на доверието на иракчаните.

Част от мисията е да бъдат заловени Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен, но още по-важно е създаването на свободно и демократично общество, казва Буш.

Искаме иракчаните да разберат, че ги смятаме за напълно способни да ръководят собствената си страна, казва още американският президент.

Великобритания солидарна с американския план

Британският външен министър Джак Стро подкрепи плана на Съединените щати за ускоряване на процеса на политически преход в Ирак. Подходът ни по този въпрос много прилича на американския, каза Стро на съвместна пресконференция във Вашингтон с американския си колега Колин Пауъл.

Стро каза, че британският пратеник за Ирак Джеръми Грийнсток скоро ще замине за Багдад, където ще разговаря по въпроса с американския администратор Пол Бремър.

Пауъл отказа да съобщи подробности за идеите на САЩ как ще функционира в бъдеще Преходният съвет с повече правомощия.

Държавният секретар оцени като нереални идеите на някои страни в ООН, като Франция, за бързо предаване на суверенитета на иракчаните.

Франция предложи вчера незабавно да бъде създадено учредително събрание в Ирак, което спешно да избере временно правителство, предаде АФП, цитирайки изказване на външния министър Доминик дьо Вилпен пред журналисти.

Франция досега проявяваше сдържаност и търпение, каза министърът и добави, че "не приема вече ден след ден да научава за нови убити американци, британци, испанци, поляци, италианци. Не приемам това да се повтаря и засилва ден след ден", каза дьо Вилпен.

Докато текат политическите развития, американски военни представители заявиха, че за втора поредна нощ са атакували райони на Багдад, които са били използвани от бунтовниците, за да атакуват коалиционните сили.

В същото време около южния град Басра се разгръща сериозна операция за повишаване на сигурността, като на няколко места се изграждат нови пътни блокади.

Повишени са мерките за сигурност и в южния иракски град Насирия, където при бомбен атентат в сряда загинаха 18 италианци и 8 иракчани.

В Тикрит - родния град на Саддам Хюсеин бяха арестувани на най-малко четирима иракчани, заподозрени за участие в свалянето на американския военен хеликоптер Блек Хоук преди седмица, когато загинаха шестима американски войници.

Британският външен министър Джак Стро заяви, че е необходимо да се изпратят повече войници в Ирак. Италианският премиер Силвио Берлускони - друг ключов американски съюзник - заяви, че атаката срещу италианската база в Насирия няма да повлияе на участието на страната в ръководената от САЩ операция. Третият американски съюзник - Япония, обаче отложи разполагането на свои войски в Ирак заради ситуацията със сигурността.

Споделяне

Още от Свят