САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

Световните лидери изразиха своята солидарност с американците

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

САЩ почитат паметта на близо 3000 загинали при атентатите на 11 септември, 2001 година. 20-годишнината от трагичните събития се отбелязва в момент, в който американската армия се е изтеглила от Афганистан,а талибаните са се завърнали на власт.

Американският президент Джо Байдън отправи послание към своите съграждани, в които призова към единство в момент, когато страната му си спомня с болка за трагедията от 11 септември.

"Към семействата на 2 977 души от повече от 90 държави, убити на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Арлингтън и Шанксвил и хилядите други, които бяха ранени - Америка и светът почитат вас и вашите близки!", каза Байдънв предварително записаното обръщение от Белия дом.

Той почете паметта на загиналите и ранените, говори за героизма на пожарникарите, полицаите, медиците и всичкиостанали, които са рискували или дали живота си в спасителните работи и възстановяването.Ранените по време на атаките в Ню Йорк и Вашингтон са близо 25 000 души. Много от тях са полицаи и пожарникари, които участваха в спасителните операции.

"В дните, които последваха 11 септември 2001 г., видяхме героизъм навсякъде. На места - очаквани и неочаквани. Видяхме и нещо твърде рядко: истинско чувство за национално единство", каза Байдън.

Президентът призна, че тъмните сили на човешката природа са породили омраза срещу американските мирни мюсюлмани, но според него това не е разрушило американското единство.

"Единството не означава, че трябва да вярваме в едно и също. Трябва да имаме основно уважение и вяра един в друг и в тази нация", каза Байдън.

Той посети със съпругата си Джил всички мишени на терористичните атаките – Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

В Ню Йорк действа извънредни мерки за сигурност заради годишнината.

"Искам да предупредя нюйоркчани, че ще виждате засилено присъствие. Ще видите тежко въоръжени хора. Може би ще изглеждат малко повече милитаризирани. Идеята е да предупредим всеки, че ако се забърка с Ню Йорк, ще има последствия", каза Кати Хокъл, която губернатор на Ню Йорк.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио увери, че градът не е изправен пред конкретни и достоверни заплахи за сигурността, предаде Нова тв.

България: Нека помним ценностите си

"11 септември 2001 г. – две десетилетия изминаха от терористичните нападения на американска земя. На днешния ден забавяме ход и с минута мълчание отдаваме почит към жертвите на нападенията срещу кулите на Световния търговски център, Пентагона и Полет 93. Подхождаме смирено и с внимание", се казва в позицията на българското Министерство на външните работи.

"Днешният ден зове към всички ни и ни напомня за отговорността да помним; за дълга да отстояваме споделените си ценности и да защитаваме солидарно идеалите си в дух на самоотвержено единство. Продължаваме да бъдем единни със съюзниците и партньорите си и оставаме решително ангажирани с борбата срещу тероризма", се подчертава в българското послание.

Едновременно с това българските институции отдават своята почит към загиналите и ранените по време на атентатите в САЩ.

Солидарност

Лидери на много държави по света изразиха своята солидарност с американците по случай годишнината от събитията.

"Сега можем да кажем от дистанцията на 20 години, че те (джихадистите) не успяха да разклатят нашата вяра в свободата и демокрацията", каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от БГНЕС. Той допълни: "Те не успяха да разделят нациите ни, нито да ни накарат да изоставим нашите ценности или да живеем в постоянен страх."

Британската кралица Елизабет II също изпрати своето съобщение: "Моите мисли и молитви - и тези на моето семейство и на цялата нация - остават с жертвите, оцелелите и засегнатите семейства".

"На 11 септември си спомняме за тези, които са загубили живота си, и почитаме онези, които са рискували всичко, за да им помогнат. Дори и в най-мрачните, най-трудни времена, най-доброто от човешката природа може да просветне", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"ЕС стои до САЩ и президента на САЩ в продължаващата борба срещу тероризма и екстремизма в всичките му форми ", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Ние няма да забравим. Винаги ще се борим за свобода", написа президентът Еманюел Макрон в Туитър.

"Италия е солидарна със САЩ и другите им съюзници в противопоставянето на всяка терористична заплаха", каза президентът Серджо Матерела.

Споделяне

Още от Свят