САЩ отбелязват 75-ата годишнина от нападението над Пърл Харбър

САЩ отбелязват 75-ата годишнина от нападението над Пърл Харбър

Съединените щати днес отбелязват 75-ата годишнина от нападението над Пърл Харбър, довело до включването на страната във Втората световна война, предаде ДПА.

Стотици оцелели от атаката, ветерани от Втората световна война и членове на семействата им са в Хонолулу, за да участват в поредица прояви, посветени на годишнината.

При изненадващата атака на Пърл Харбър от японски бойни самолети загиват 2403-ма американци, а Тихоокеанският флот на САЩ е почти унищожен. В реч пред Конгреса ден след нападението тогавашният президент Франклин Рузвелт заявява, че тази дата ще се помни като ден на позора, а САЩ се включват във война, която ще трае още четири години и половина.

Възпоменателните събития предвиждат тържествена церемония, която ще започне в 8 часа тази сутрин (20 ч. българско време) - по същото време, когато на 7 декември 1941 г. японски изтребители започват да бомбардират американски бойни кораби в Пърл Харбър и други военни обекти на Хаваите.

В церемонията се очаква да участват около 4000 души, сред които 300 ветерани. Още хиляди хора ще проследят събитието от мемориалния комплекс в Уайкики и в пряко предаване в интернет.

Организаторите на възпоменателните прояви планират отбелязването на годишнината повече от година, допускайки, че това може да е последната възможност да се отдаде почит в такъв мащаб на ветераните от Пърл Харбър и войната.

В началото на седмицата японският премиер обяви, че възнамерява да посети Пърл Харбър по-късно този месец. Шиндзо Абе планира да се присъедини към американския президент Барак Обама там на 27 декември.

Посещението на Абе е очаквана стъпка след историческото посещение на Обама в японския град Хирошима през май.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?