САЩ отбелязват годишнината от 9/11 с по-семпла церемония и без политика

САЩ отбелязват годишнината от 9/11 с по-семпла церемония и без политика

Ню Йорк отбелязва 11-тата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. с по-семпла церемония от предишни години. Нито един политик на изборна длъжност няма да се изказва. На мемориалния площад 9/11 близки на загиналите ще изчетат имената на близо 2 750 човека, изгубили живота си преди 11 години, когато ислямски терористи отвлякоха самолети и атакуваха двете кули на Световния търговски център, които впоследствие се срутиха.

Сегашната церемония ще е по-различна от десетгодишнината от терористичните удари, отбелязана тържествено миналата година, когато бе открит мемориалът, посветен на 11 септември. На церемонията, излъчвана на живо по националните телевизии, присъстваха президентът Барак Обама и предшественикът му Джордж Руш.

Музеят, посветен на паметната дата, трябваше да бъде открит за 11-та годишнина. Изграждането му обаче бе преустановено преди месеци заради конфликт между кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси.

В понеделник вечерта градските и щатските власти съобщиха, че са стигнали до съгласие за решаване на спора. Пристанщните власти на Ню Йорк, които са контролирани от двамата губерантори, ще възобновят строителството на музея в края на месеца.

Освен в Ню Йорк, възпоменателни церемонии ще има в предградията на Вашингтон и селските райони на Пенсилвания.

Рекламните клипове на двамата президентски кандидати – Барак Обама на демократите и Мит Ромни на републиканците няма да се излъчват по телевизиите.

По време на ритуала, жертвите на терористичния акт ще бъдат почетени с четириминутно мълчание, а имената на всички идентифицирани загинали ще бъдат прочетени. За вечерта е предвидено излъчването на два светлинни лъча, символизиращи кулите близнаци, които ще бъдат различими на около 50 км. от Манхатън през цялата нощ.

В храмовете на Ню Йорк се отслужват богослужения в памет на жертвите.

Министърът на отбраната Леон Панета ще говори на церемония в Пентагона, където преди 11 години загинаха 180 човека, когато отвлечен самолет се вряза с сградата. Церемонията няма да бъде публична и на нея ще присъстват само близки на загинали при атентата.

Той вече почете загиналите и предупреди американците да не забравят войниците, сражаващи се и загиващи в Афганистан, докато почете паметта на жертвите на атаките от 9/11.

При посещение на мемориала в Югозапада Пенсилвания, в памет на пътниците на полет 93 на "Юнайтед Флайт”, отвлечен на 11 септември 2001 г., Панета каза, че борбата срещу екстремистите от Ал Каида не е приключила и войниците все още са в опасност.

"Моля се като си спомняме 9/11, и ужасните неща случили се тогава, така и да отделим време да си напомним за саможертвите направени от онези, които се сражаваха и загинаха за да гарантират, че това няма да се случи отново”, каза Панета.

Вицепрезидентът Джо Байдън ще говори на церемония край Шанксвил, Пенсилвания. На това място се разби самолетът, пътуващ от Ню Арк за Сан Франциско, отвлечен от четирима терористи, искали да атакуват с него Белия дом или Капитолия. Пътници и екипаж успяват да попречат на похитителите да изпълнят плана си, но самолетът се разбива.

Американският в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА, коментира, че американците започват да страдат от амнезия. Част от тази амнезия беше фактът, че Мит Ромни  прие републиканската кандидатпрезидентска номинация, без дори  да спомене в речта си страната, наречена Афганистан, имаща отношение към терористичните атентати отпреди 11 години.

Атентатите продължават да взимат жертви

Миналата седмица пожарникарската служба на Ню Йорк добави пет нови имена в списъка с 55-те пожарникари, починали от заболявания, причинени от участието им в спасителните операции на 11 септември и в операциите по издирване на евентуални оцелели след това.

Властите добавиха още 50 вида рак в списъка с болести, които се покриват от лечебна програма, открита след атентатите.

Музеят ще бъде готов за следващата годишнина

Фондацията, която контролира музея за 11 септември, и пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси, които изграждат амбициозната сграда, имаха големи разминавания в оценките си за цената на музея.

Музеят е проектиран да бъде със седем подземни нива, да представя артефакти от деня на атаките - от пожарникарски каски до парчета от разрушените сгради и модели на сградите от преди нападенията, в които в Ню Йорк загинаха 2751 души.

Кметът Блумбърг е председател на Фондацията за националния мемориал и музей на 11 септември. Пристанищните власти са под контрола на губернатора Андрю Куомо и на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи. Съгласно споразумението представителите на тримата управници ще участват в комисия, която ще осъществява надзор над ежегодните събития, включително днешните церемонии за 11 септември.

Парите, които трябва да дадат пристанищните власти, ще бъдат намалени с повече от 150 милиона долара. Строителството на музея трябва да започне скоро. Очаква се изграждането му да отнеме повече от една година.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?