САЩ отчитат най-ниската безработица от 18 години насам

САЩ отчитат най-ниската безработица от 18 години насам

Безработицата в САЩ достигна 18-годишен минимум и в момента е едва 3.8 процента, показват данните на Министерството на труда. Заетостта отбелязва по-силен от очакваното ръст през май. Неселскостопанската трудова заетост се е увеличила с 223 000 работни места, докато очакванията бяха за повишение с около 190 000 места.

През първите пет месеца на тази година са разкрити общо 2.173 млн. нови работни места.

Продължаващото затягане на пазара на труда и намаляване на нивото на безработица до най-ниско ниво от април 2000 година е знак, че фирмите се изправят пред все по-голям проблем с недостига на свежа работна ръка и са принудени да плащат повече.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличило през май с 8 цента или с 0.3% спрямо април, достигайки 26.92 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се ускорява изненадващо до 2,7% при очаквания за стабилизация за четвърти пореден месец на ниво от 2,6 на сто.

Продължителността на средната работна седмица през май остана без промяна на ниво от 34.5 часа.

Тези данни най-вероятно няма да променят политиката на Федералния резерв за постепенно повишаване на лихвените ставки, но ще бетонират очакванията на финансовите пазари, че следващото затягане на лихвите ще бъде факт на заседанието на Фед на 12-и 13-и юни.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?