САЩ отчитат по-голям от прогнозирания растеж през първото тримесечие на годината

Икономическият растеж на САЩ през през първото тримесечие на годината е 4,4 на сто на годишна основа или малко над първоначалната оценка. Това е ново доказателства за стабилността на съживяването, предаде АП. Отчетеното днес от Министерството на търговията на САЩ увеличение на брутния вътрешен продукт превишава и предварителните данни, сочещи 4,2 на сто растеж за периода от януари до март, и отчетените 4,1 на сто нарастване на БВП през последното тримесечие на 2003 година.

Според доклад на Министерството на труда, който също бе обявен днес, новите молби за обезщетение при безработица са намалели през миналата седмица с 3000 до 344 000, според данни, отчитащи сезонните промени, а това е друг насърчаващ сигнал за съживяване на трудовия пазар в САЩ, допълва АП.

Прогнозите за растежа през второто тримесечие на годината са за 4,5 до 5 процента, посочват анализатори. Икономиката е сред основните теми в двубоя между президента Джордж Буш и Джон Кери - кандидата на демократите за Белия дом.

Американската икономика изгуби 1,5 милиона работни места, откакто Буш младши дойде на власт през януари 2001 г., и този факт се посочва от Кери като доказателство, че икономическата политика на президента не работи. Буш обаче твърди обратното и настоява, че най-добрият начин да се създават работни места е като се подсилва икономиката. По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?