САЩ отделят 40 млн. долара за борба с дезинформацията

Финансираният от Вашингтон Център за глобално взаимодействие ще предоставя грантове на организации, които се борят с чуждестранната пропаганда и дезинформация. Инициативата е част от партньорско споразумение между Държавния департамент и министерството на отбраната на САЩ, което през 2018 г. ще предостави 40 млн. долара на Центъра за глобално взаимодействие (State's Global Engagement Center, GEC), съобщи Държавният департамент.

Средствата ще бъдат насочени в специализиран фонд за подкрепа на проекти за разобличаване и борба с пропагандата и дезинформацията, спонсорирани от чужди държави. GEC ще може да предоставя грантове на граждански сдружения, медии, неправителствени организации, изследователски центрове и други частни и държавни организации, академични институции.

Държавният департамент ще започне скоро да разглежда постъпилите предложения. Първоначално отпусната сума ще е 5 млн. долара. Освен това GEC ще стартира серия пилотни проекти, разработени съвместно с министерството на отбраната, които също са насочени срещу пропагандата и дезинформацията.

"Това финансиране е от критично значение, за да се гарантира, че ние продължаваме решително да реагираме на злонамереното влияние и дезинформация", казва помощник държавният секретар Стив Голдщайн. Той допълва, че инициативата ще задълбочи партньорството с "нашите съюзници, със Силициевата долина и други партньори в тази битка".

Ние не просто трябва да сме в отбранителна позиция, нужно е също да минем в офанзива, заявява Голдщайн.

На 16 февруари специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър представи първите резултати от разследването за предполагаемото вмешателство на Русия в изборите за президент на САЩ през 2016 г.

Обвинения бяха повдигнати на 13 руски граждани и три юридически лица, включително т.нар. "фабрика за тролове" в Санкт Петербург и нейните сътрудници.

На 27 февруари американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи, че в течение на следващите 30 дни Вашингтон възнамерява да въведе санкции срещу Русия като ответна мярка за вмешателството в изборите.

Споделяне

Още от Свят