САЩ отхвърлят севернокорейския ултиматум да предложат отстъпки

Стивън Бигън

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън заяви в понеделник, че САЩ няма да приемат крайния срок, поставен от Северна Корея, за да направят отстъпки в блокиралите преговори за ядрената програма на Пхенян, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция в Сеул Бигън призова Пхенян да се върне на масата на преговорите незабавно и заяви: "По този въпрос позволете ми да съм напълно ясен: САЩ нямат краен срок".

"Време е да свършим работата си. Нека да приключим с това. Ние сме тук и вие знаете как да ни намерите", каза Бигън.

Опасенията за голяма севернокорейска провокация нараснаха, след като Пхенян обяви в събота, че е провел успешно неуточнен "ключов тест", който ще засили ядрения му капацитет. Според експерти Северна Корея може да изстреля ракета, носеща сателит, или междуконтинентална балистична ракета, ако САЩ не спазят срока до края на годината.

Тестът в петък беше вторият в рамките на една седмица на ракетен полигон, където Северна Корея е извършвала тестове на ракетни двигатели и е изстрелвала сателити. Според ООН това е прикритие за тестове на ракетна технология с голям обсег на действие.

В Сеул е планирано Бигън да разговаря с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?