САЩ отказаха визи на шефове от клуб "Възраждане"

Бизнес - клуб "Възраждане" остана без свои представители в делегацията за българо-американския бизнес форум, след като на двама от тях са били отказани визи, стана ясно днес.

"От подалите заявка близо 40 бизнесмени, само 18 ще участват във форума, който се открива днес", обясни днес пред журналисти във Вашингтон зам.-министърът на икономиката Никола Янков. Част от желаещите не били получили визи. Според членове на българската делегация, сред тях са и настоящият председател на клуба - хазартният бос Васил Божков, както и предшественикът му и шеф на "Росексимбанк" и ДЗИ Емил Кюлев.

"От посолството на САЩ ми поискаха няколко допълнителни документа, за да ми издадат виза, но аз не ги предоставих, защото нямах време", обясни пред БТА Кюлев. Той призна, че един от допълнително поисканите от посолството документи е трябвало да докаже, че срещу него няма наказателно постановление за участието му във фалиралата ТСБанк. Кюлев бе разследван по делото за фалита на банката, като бивш неин шеф, но обвинения срещу него не бяха повдигнати.

От Агенцията за насърчаване на търговията, която уреждала документите за участие на бизнесмените в българо-американския форум, обясниха, че част от лицата, подали заявления, са се отказали от участие. Сред тях бил и Васил Божков. Според източници от делегацията, обаче, Божков е оттеглил заявката си, след като е разбрал, че виза най-вероятно няма да му бъде дадена. Според същите източници американското посолство в София отказало виза на Емил Кюлев заради връзките му с Майкъл Чорни, който е акционер в “Росексимбанк”.

Споделяне

Още от България