САЩ отказаха визита на Петко Сертов, защото ДАНС загуби доверието им

САЩ отказаха визита на Петко Сертов, защото ДАНС загуби доверието им
Посещение на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов по покана на специалните служби на САЩ е било отказано, въпреки продължителната подготовка. Причината е, че агенцията, оглавявана от Сертов, е загубила доверието на партньорските специални служби. Това каза в четвъртък пред бТВ съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов, който вероятно ще е първият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Отказаното посещение е трябвало да се състои преди изборите и тогавашната парламентарна група на ДСБ е отправила питане до премиера Сергей Станишев, на което не е получила отговор.

Причината за отказа обаче, според Костов, е явна - дезинтегрирането на българската спецслужба от партньорските органи и загубата на доверието им.

Запитан знае ли за такъв казус, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви по-късно пред репортери: Позволете ми да не коментирам.

"За да бъдат силни нашите служби, които противодействат на рисковете на националната сигурност, те трябва да са дълбоко интегрирани в структурата на НАТО. Защото ние нямаме ресурс тотално да поддържаме позиции по цялата линия на защита и превенция на рисковете", обясни Костов.

"ДАНС в момента виси във въздуха. Макар тя да е формално част от изпълнителната власт, практически представлява огромна концентрация на властови ресурс. Защото вътре са всички мощности, с които разполагат специалните служби, тайни и явни, освен това там е дублирана мощта на Министерството на вътрешните работи", продължи той и допълни, че са отнети ключови превенции и защити от МВР или са поставени в конкурентен принцип.

Действията на ДАНС се разминават с принципите, заради което агенцията бе създадена, смята още Костов. Според него това е било заложено още в закона, даващ огромен властови ресурс в ръцете на председателя ѝ. По силата на правилника към закона, а не на самия закон, председателят може да назначава съветниците си без ясни критерии за подбора им, да формира нови дирекции по свои виждания или външни съвети.

С това обяснение Костов избегна отговор за мястото на Алексей Петров в структурата на ДАНС като съветник на Сертов, казвайки, че личността на Петров не го интересува в контекста на принципите на функциониране на агенцията.

Опасно е, че ДАНС се намесва директно в политическия живот на страната, като разпъва чадъри над определи лица, каза Иван Костов по повод на твърденията в публичното пространство, че ДАНС се занимава с "политическо инженерство" и негова "рожба" е РЗС.

Костов обаче приведе други примери, като спомена патрона на партия "Лидер" Христо Ковачки. Срещу енергийния бос се води многомесечно разследване за данъчни злоупотреби и той има наложена безпрецедентно голяма мярка за неотклонение от 300 хил. лв. Вместо данъчните да направят ревизиите в законоустановения срок, ДАНС е иззела делото и досега проверката още не е завършена.

"Когато това не се прави, се произвежда един участник в българския политически живот", каза Костов. Той припомни и шумните скандали, в които агенцията се замеси – делото "Лиани", подслушването на депутати, побоят над журналиста Огнян Стефанов и закриването на сайта "Опасните".

Запитан дали ще бъде инициирана смяната на Петков Сертов, Костов напомни, че по закон има фиксирана система за назначаване на председателя на ДАНС. То става с указ на президента по предложение на премиера и постът е с мандат от 5 години.

"Ако мнозинството реши, може да преодолее всичко, разбира се. И тогава то може да разчита категорично на подкрепата на Синята коалиция", каза Костов.

Съгласно приетия регламент, той ще оглавява шестчленната комисия за контрол на ДАНС, в която има по един представител от всяка група, в продължение на две парламентарни сесии. Първото опознавателно заседание на комисията беше в четвъртък.

В същото време вътрешният министър Цветан Цветанов обяви на среща със служители, че възстановява ГДБОП и назначава работна група, която да предложи как да се премахнат дублиращите функции на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?