САЩ отказаха задържани терористи да свидетелстват на процес в Хамбург

Съединените щати заявиха, че няма да позволят на държаните от тях затворници да дадат показания на повторното гледане на делото в Германия срещу мароканския студент Мунир Ал-Мотасадък, обвинен в съучастие в терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

В писмо, прочетено във вторник в съдебната зала в Хамбург, се казва, че даването на право на германски съдии да разпитват затворници, държани в Съединените щати, може да попречи на следствието и да компрометира американските източници на секретна информация и оперативните методи.

В писмото САЩ заявяват, че ще предоставят некласифицирана информация, явно от разпити, посочва АП. Съдия Ернст Райнер Шуд определи това заявление като някакъв вид напредък.

По време на първия процес срещу Мотасадък американските власти отказаха дори транскрипции от разпитите на двамата ключови заподозрени, които да бъдат представени като доказателства.

Кореспондент на ББС в Хамбург съобщава, че решението е голям удар за прокурорите.

На първото дело миналата година Мотасадък стана първия човек, признат за виновен в нападенията на 11 септември. Върховният съд на Германия обаче отмени присъдата през март и постанови, че трибуналът трябва да изслуша предполагаем член на подразделението на Ал Каида в Хамбург, който е държан от американците.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: