САЩ отказват да споделят с Киев разузнавателна информация за Русия

САЩ отказват да споделят с Киев разузнавателна информация за Русия

Американските разузнавателни служби разполагат с подробна информация, която показва, че Русия е съсредоточила сили, необходими за пълномащабно нахлуване в Украйна, твърди американското електронно издание "Дейли бийст". Според американски чиновници и конгресмени обаче на командването на американската армия е било наредено да не запознава своите украински колеги с данните на САЩ за руските войски, пише журналистът Ели Лейк, цитирана в сряда от БТА.

"Не вярвам, че ние споделяме (с украинците) някаква подробна информация. Очевидно е, че не им даваме ключови военни препоръки за руския потенциал на тяхната граница и за това как най-добре да използват украинските въоръжени сили в тази обстановка", каза конгресменът републиканец Майк Търнър, влиятелен шеф на комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите.

Американското разузнаване е запознало с доклада за потенциално руско нахлуване само Конгреса, някои американски политици и членове на администрацията на президента Обама. Тази информация е безценна, още повече за украинското правителство, което не разполага със сателити, сензори и технологии за прехващане и събиране на такива данни, смята авторката.

По данни на изданието се появяват все повече признаци, че нахлуването наближава, като решението ще бъде лично на Путин. Източници в американския Конгрес твърдят, че американското разузнаване е засякло "снабдителни линии", полеви болници и мобилни медицински бойни части, съпровождащи танковите и артилерийските колони - неща, които не се виждаха, когато Русия обяви през февруари за военните учения край Украйна, се казва в статията.

Защо САЩ не споделят разузнавателните си данни? Неназован високопоставен сътрудник на американското разузнаване пояснил за изданието: Вашингтон "по традиция споделя малко неща с Киев, опасявайки се, че тази информация ще изтече към Москва". Той припомня, че съвсем доскоро - до февруари - украинските висши военни са поддържали тесни връзки с Москва.

Конгресменът Търнър обаче възразява против този подход с аргумента, че тук става дума не за секретните методи на разузнаването, а за "прост анализ, много приличащ на Google Earth".

По пресни американски оценки Русия е концентрирала на украинската граница 80 хиляди военнослужещи. "В същото време администрацията на Обама сега публично твърди, че разузнаването е установило още през февруари, че руските спецчасти са отговорни за провокациите и безредиците, разтърсващи Източна Украйна през последните дни", се подчертава в статията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят