САЩ откриха тръжна процедура за два нови договора за възстановяване на иракската петролна индустрия

Американската армия днес откри процедура за подаване на оферти за два нови договора на стойност до 1 милиард долара, чиято цел е възстановяване на петролната индустрия на Ирак, предаде Ройтерс.

В търговете могат да участват и чужди компании. Единият от договорите ще е за Южен Ирак, а другият - за северната част на страната. Новите поръчки ще бъдат възложени, така че да заменят договора на фирмата Келъг Браун енд Руут, сключен през март на неконкурентни начала.

Тя е поделение на тексаската петролна компания Халибъртън, оглавявана някога от вицепрезидента Ричард Чейни. Договорът и до 2 юли се оценява на около 283 милиона долара, а окончателната му сума се очаква да достигне 600 милиона долара.

"Официалната процедура по наддаване за тези два договора може да започне", заяви говорителят на инженерния корпус на американската армия Джийн Полик. Минималната сума, която ще бъде отпусната по обявените поръчки, е 500 000 долара за всяка, а максималната - по 500 милиона долара.

Договорите ще са с начален етап от 24 месеца, като ще могат да се удължат с още 3 години. Оферти за участие в търговете могат да се подават до 14 август. Според Полик няма официално определена начална дата за подаване на офертите.

За 14 юли е планирана пресконференция, предшестваща наддаването, която ще се проведе в Далас, щата Тексас. Новите договори ще са за потушаване на пожари в петролните находища, за екологична оценка и разчистване на районите на находищата, за дистрибуция на петролни продукти, за поддържка на находищата и за маркетинг и продажба на иракски суров петрол и петролни продукти.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?