САЩ отменят санкциите срещу служители от Международния наказателен съд

Американският държавен секретар Антъни Блинкън

Администрацията на президента Джо Байдън вдигна санкциите, наложени от неговия предшественик срещу длъжностни лица от Международния наказателен съд в Хага, предаде Асошиейтед прес, като цитира официално изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Според него направената оценка е показала, че наказателните мерки, приети от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, са "неуместни и неефективни". Съответно президентът Байдън е отменил президентския указ на Тръмп от юни милналата година, съобщи Блинкън.

Същевременно държавният секретар потвърди, че Вашингтон продължава да възразява срещу "опитите на съда да наложи совята юридсдикция над персонала на страни, които не са негови членове, като САЩ и Израел", но смята, че американските опасения относно тези случаи ще бъдат уредени по-добре "чрез диалог с всички участници в процеса, вместо чрез налагането на санкции".

Наказателните мерки, които включваха блокиране на финансови активи в САЩ и визови ограничения, бяха наложени срещу главната прокурорка на Международния наказателен съд Фату Бенсуда, шефа на отдела за юрисдикция Факисо Мочочоко и техни сътрудници, след като съдът в Хага през март 2020 г. даде зелена светлина за разследване на потенциални военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Афганистан между 2003 и 2014 г. включително от американски военни и агенти на ЦРУ. Тогавашният държавен секретар на САЩ Майк Помпейо, обявявайки санкциите, нарече съда "напълно компрометирана и корумпирана институция".

Международният наказателен съд приветства решението на президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите, наложени от неговия предшественик Доналд Тръмп срещу главния прокурор на съда, като заяви, че то отваря "нова фаза" в отношенията с Вашингтон, предаде Франс прес.

"Като председател на Асамблеята на държавите-страни по Римския статут, изразявам дълбокото си удовлетворение от решението, взето от правителството на САЩ, да вдигне злополучните санкции срещу главния прокурор", заяви Силвия Фернандес де Гурменди. "Приветствам това решение, което допринася за укрепване на работата на съда и по-общо, за укрепването на международен ред, основан на правото", заяви тя.

По думите ѝ съдът в Хага "винаги е приветствал участието на САЩ в своята работа", въпреки факта, че Вашингтон не е ратифицирал Римския статут, с който през 1998 г. е създаден Международният наказателен съд. Убедена съм, че това решение бележи началото на нова фаза в нашия общ ангажимент към борбата с безнаказаността на военните престъпления, добави тя, като подчерта, че то е взето "във фундаментален момент, когато Асамблеята и Съдът са предприели мащабен процес на преоценка с цел подобряване на системата на Римския статут".

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?