САЩ отпечатват документи за преброяване на населението без въпрос за националността

САЩ отпечатват документи за преброяване на населението без въпрос за националността

Правителството на американския президент Доналд Тръмп се отказа от включването на въпрос за националността в следващия въпросник за преброяването на населението на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В четвъртък Върховният съд блокира включването на този въпрос в преброяването, отхвърляйки обясненията на администрацията на Тръмп за нейните мотиви.

Първоначално президентът на САЩ призова за отлагане на отпечатването на документите за преброяването, което по закон трябва да се извършва на всеки 10 години, докато правителството не представи нови аргументи пред съда. "За мен има голяма разлика между гражданин на САЩ и нелегално пребиваващ", подчерта американският президент в понеделник.

Вчера главната прокурорка на щата Ню Йорк Летиша Джеймс съобщи, че отпечатването на въпросника за преброяването е започнало и в него не е включен въпрос за националността.
Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос подчерта, че макар да уважава решението на Върховния съд, е категорично несъгласен с него.

Противниците на въпроса за националността смятат, че той ще насърчи нелегално пребиваващите да не участват в преброяването, което ще доведе до изкривяване на статистическите данни.

Залозите в този спор са огромни. От преброяването зависи разпределението на 675 милиарда долара федерални средства, като и броя на местата в Камарата на представителите на САЩ, които получава всеки щат, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят