САЩ отпускат до 1 млн. долара за разчистването на Челопечене

Половин година след взривовете във военното поделение край Челопечене местните жители са все още в стрес, а Министерството на отбраната не разполага с практически опит и техника, за да обезвреди останалите боеприпаси в района около епицентъра на взривовете. Това стана ясно в сряда, след като в района на гръмналото поделение бяха допуснати журналисти.

След молба за помощ до САЩ в района на поделението вече работи американски екип от 12 души. Съединените щати ще отпуснат общо между 400 000 и 1 млн. долара за прочистване на района на епицентъра на взривовете. Американският сухопътен аташе подп. Робърт Мадърс съобщи, че щатските експерти трябва в тримесечен срок да почистят повърхностния слой на района, който се намира най-близо до гръмналото поделение. Във втория етап американците ще продължат работа с прочистване в дълбочина.

Въпреки че за унищожаването на невзривените боеприпаси в района на поделението Министерството на отбраната вече закупи специален робот за около 350 000 евро, експертът по боеприпаси полк. Валентин Радев обясни, че към момента има три сериозни проблема, с които българите не могат да се справят сами. Това са липсата на техника за обезвреждането на водоемите в района, прочистването в дълбочина и прочистване на голямо количество боеприпаси, струпани на едно място, за което българските специалисти нямат достатъчен опит.

Американският експерт Марк Тобайъс обясни, че работата в Челопечене е подобна на тази с невзривени боеприпаси в Ирак.

До момента няма нито един цивилен гражданин, който да е пострадал при инцидент с невзривени боеприпаси в района, местните жители не са забравили взривовете на 3 юли миналата година и все още възстановяват щетите по домовете си. Все още очакват да се намерят виновниците за инцидента. Засега обвинения са повдигнати само на бившия командир на поделението майор Мирослав Митов – за незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението, присвояване на чужди вещи в големи размери, собственост на Министерството на отбраната, и превишаване на властта с цел имотна облага.

Отговорност за инцидента пое само един висш военен - зам.-шефът на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейт. Румен Цоков, който подаде оставка малко след взривовете.

Военната прокуратура продължава разследването на взривовете, но все още изчаква техническата експертиза.

Сред спряганите версии за инцидента в поделението са неправилно съхранение на боеприпасите, както и умишлен пожар с прикриване на далавери или подготвяне на поделението за приватизация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?