САЩ отпусна 300 млн. долара помощ на фалиралия Детройт

Федералните власти на САЩ деблокират над 300 млн. долара помощи за град Детройт, който обяви фалит през юли, предадоха световните агенции.

Половината от сумата ще бъде изразходвана по програмата за разрушаването или възстановяването на изоставени къщи. Общо 80 000 жилища са изоставени и се рушат в бившата столица на автомобилостроенето на САЩ.

Други 30 млн. долара са предназначени за подобряване на сигурността и за по-бързо реагиране при спешни ситуации. Ще бъдат наети още полицаи, ще се модернизира оборудването на пожарникарите, приемащи обаждания при спешни ситуации.

Ръстът на престъпността в Детройт достигна невиждани за последните 40 години нива. Полицията пък се отзовава на сигнали средно за 58 минути, докато в останалата част на страната средното време е 11 минути.

В подобряването на обществения транспорт ще бъдат инвестирани 140 млн. долара, като 24 млн. долара от тях ще отидат за инсталиране на камери за наблюдение.

Планът си остава скромен, тъй като към средата на юли дългът на Детройт възлизаше на 18.5 милиарда долара, което е близо до БВП на Кипър, посочва Франс прес.

За 60 години Детройт загуби половината от населението си. През 1950 г. в столицата на автомобилната индустрия живееха 1.8 милиона души, докато сега техният брой е 700 000. Над една четвърт от тях живеят под прага на бедността.

Детройт пострада тежко от финансовата криза и от кризата в сектора на недвижимите имоти.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?