САЩ отвори нова страница в отношенията си със Сърбия

Американският вицепрезидент Джо Байдън увери Сърбия, че двете страни могат да отворят нова страница в отношенията си, въпреки различията ми по косовския въпрос, предаде ББС в сряда.

Байдън е най-високопоставеният американец, който идва на посещение в Сърбия от бомбардировките на НАТО през 1999 година.

Байдън заяви още, че САЩ подкрепят плановете на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз. Сръбският президент Борис Тадич каза от своя страна, че двете страни биха могли да постигнат прогрес в отношенията си на базата на диалог, основан на взаимното уважение.

"Сърбия не признава независимостта на Косово и никога няма да я признае. Сърбия има своето законно право да защити териториалната си цялост по мирен дипломатически начин", добави Тадич.

Байдън посочи, че "САЩ не очакват, подчертавам, не очакват Сърбия да признае независимостта на Косово".

"Това не е предварително условие за нашите отношения или за подкрепата ни към сръбското членство в ЕС", добави Байдън.

В рамките на балканската си обиколка той посети във вторник Босна и Херцеговина, а в четвъртък ще бъде и в Косово. Визитата е част от усилията на администрацията на Обама да си върне ангажиментите на Балканите, но САЩ все още остават изключително непопулярни сред част от сърбите.

В сряда в Белград бяха забранени всички публични събирания, след като протестиращи запалиха американското посолство през февруари миналата година.

Междувременно депутати от Сръбската радикална партия развяха в парламента плакати, определящи американския вицепрезидент Джо Байдън като "нацистки боклук".

Друга опозиционна партия организира изложба на снимки, показващи цивилните жертви на натовските атаки през 1999 година.

По време на визитата си в Босна преди дни Байдън призова депутатите в мултиетническия местен парламент да се възползват от предоставената им възможност да се интегрират в Европейския съюз. Критикувайки местните политици, той се обърна към тях с думите "Господи, кога ще се уморите от тази риторика".

"Това трябва да спре. Единственият път пред вас за сигурно и проспериращо бъдеще е да се присъедините към Европа", добави вицепрезидентът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?