САЩ планира официално разформироване на иракската Републиканска гвардия

Първата стъпка към създаването на нова, по-малка иракска армия ще бъде официалното разформиране на Републиканската гвардия и другите специални части, близки до партията Баас на бившия иракски президент Саддам Хюсеин. Това заяви председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили генерал Ричард Майърс, цитиран от АП.

В интервю от борда на самолет Еър Форс С-17 на път от Вашингтон за Доха, Катар, той изтъкна, че Републиканската гвардия, която е най-добре обучената и въоръжена част на иракските въоръжени сили, няма място в следвоенен Ирак.

По думите на Майърс тепърва трябва да бъде решено каква ще бъде бъдещата иракска армия, но според него на някои иракски военнослужещи ще бъде позволено да се върнат на военна служба. Всички иракски войници ще бъдат проверени внимателно, преди да се определи бъдещата им роля, каза той.

Генералът допълни, че целта е да се създаде иракска армия, която да е по-малка, но по-ефективна от предишната. Според Майърс Съединените щати желаят повече страни да участват с войници и друга военна подкрепа в следвоенното стабилизиране и възстановяване на Ирак.

По думите му обаче не е задължително Вашингтон да плаща разноските за участието на чуждестранните сили. Генералът все пак уточни, че в определени случаи е възможно Пентагонът да окаже известна финансова помощ на страните.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: