САЩ планират да направят Белград център на структурите си в ЮИ Европа

САЩ планират Белград да стане център на разузнавателните, антитерористичните, полицейските и дипломатическите им структури в Югоизточна Европа, поради което са много заинтересовани да разрешат проблема с организираната престъпност в региона, пише в днешния си брой сръбският в. Блиц.

Американските полицейски организации ще организират постоянно обучение на местните полицаи, а наесен в Сърбия ще се появят ФБР и Федералното управление за контрол над наркотиците, казва за вестника Марко Ницович, заместник-председател на борда на директорите на Международното полицейско сдружение за борба с наркотиците.

По думите му центровете на споменатите структури на САЩ в момента са в Унгария, Чехия, България и Румъния, но се преместват заради по-доброто георгафско разположение, тъй като Сърбия е кръстопът на международни пътища.

За преместването е избрана 2005 г., защото се смята, че дотогава ще се стабилизира политическата ситуация в Сърбия и Босна и Херцеговина, а ще стане известен и статутът на Косово, казва Ницович.

Той посочва, че ще се отдели специално внимание на борбата с тероризма, търговията с наркотици, хора и ядрени материали.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?