САЩ планират да започнат търговски преговори с Япония, ЕС и Великобритания

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът Доналд Тръмп по време на тазгодишната им среща в Белия дом

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е уведомила Конгреса за плановете си да се стреми към сключване на търговски споразумения с ЕС, Япония и Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението е направено две седмици, след като бе постигнато предоговаряне на споразумението за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико.

САЩ и Япония обявиха миналия месец, че ще започнат търговски преговори. През юли Тръмп постигна донякъде неясна договорка да започне преговори за намаляване на търговския дефицит с ЕС. Президентът отдавна заявява, че иска да има пакт с Великобритания, която в момента се опитва да договори раздялата си с Евросъюза.

Според американския търговски закон Службата на постоянния търговски представител на САЩ трябва да уведоми законодателите, какво се надява да постигне, поне 30 дни преди официалното начало на преговорите.

Експерти прогнозират обаче, че всеки от трите преговорни процеса ще се сблъска с проблем. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да подкрепи търговски преговори на ЕС с никоя страна, която не е част от Парижкото споразумение за климата, а Тръмп изтегли САЩ от пакта миналата година.

Преговорите с Великобритания не могат да стигнат до никъде, тъй като тя все още е част от ЕС. Япония пък се съгласи да преговаря с Вашингтон неохотно, като начин да избегне митата, които Тръмп заплаши да наложи върху вноса на автомобили.

Споделяне

Още от Бизнес