САЩ подготвят иск към БП за 17 млрд. долара

САЩ подготвят иск към БП за 17 млрд. долара

Властите на САЩ планират подаването на иск към компанията БП в съответствие с федералния закон за опазване на водите от замърсяване, съобщи в сряда АФП.

Максималната глоба по това дело може да е 4300 долара за всеки попаднал във водата на Мексиканския залив барел с нефт, тоест около 17.6 млрд. долара.

Окончателното решение за подаване на иска още не е прието, но от Министерството на правосъдието на САЩ отбелязват, че правителството на страната смята да претендира пред БП за изплащане на компенсации за причинените екологични щети от един от най-големите разливи на нефт.

Максималната сума на глобата по иска ще бъде присъдена само, ако по време на делото в действията на БП довели до възникването на аварийната ситуация на нефтената платформа край бреговете на САЩ, бъдат намерени признаци на небрежност. В противен случай глобата ще е 1100 долара за всеки изтекъл барел.

В същото време обаче от британската компания прехвърлят отговорността за аварията на сондата “Дийпуотър хорайзън“ на оператора на съоръжението.

Към момента БП е изхарчила за ликвидиране на последствията от възникналия през април 2010 теч в Мексиканския залив около 8 млрд. долара.

Общите загуби на компанията от екокатастрофата се очаква да надвишат 30 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес