САЩ подготвят мита върху още китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

САЩ подготвят мита върху още китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

САЩ изготвиха нов списък от китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара годишно, на които смятат да наложат 10 процента мито от септември, съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, цитиран от Ройтерс.


В списъка са включени стотици хранителни продукти, както и тютюн, въглища, химически вещества, автомобилни гуми, храни за кучета и котки и битова електроника, включително части за телевизори.


"Повече от година администрацията на Тръмп търпеливо приканваше Китай да прекрати нечестните си практики, да отвори пазара си и да участва в истинска пазарна конкуренция. От дълги години Китай прилага неправомерни търговски практики по отношение на интелектуалната собственост и иновациите", заяви Лайтхайзър при обявяването на предложеното обмитяване.


Правителството на САЩ също така обвинява Китай, че "спонсорира кражбата на технология на САЩ за търговска изгода".


"Вместо да отвърне на легитимните ни безпокойства, Китай започна ответни мерки срещу американски продукти. Такива действия нямат оправдание", добави Лайтхайзър.


Миналата седмица САЩ наложиха 25 процента мито на китайски вносни стоки за 34 милиарда долара, а Китай отвърна със същия размер обмитяване на вносни стоки от САЩ на същата стойност.


Президентът Доналд Тръмп е заявявал, че в крайна сметка може да наложи мита на китайски стоки за общо над 500 милиарда долара, което на практика се равнява на общата стойност на китайския внос в САЩ за миналата година.


"Митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара се равняват на нов многомилиарден данък за американските фирми и домакинства", заяви Скот Линсиком, адвокат по търговско право и старши анализатор за групата "Републиканци в борба срещу митата".


"Предвид вероятността Китай да предприеме ответни мерки, това ще са нови мита за милиарди долари за американските износители", добави Линсиком, цитиран от Асошиейтед прес.


Членове на Конгреса все повече оспорват агресивната търговска политика на Тръмп и предупреждават, че обмитяването на вноса повишава цените за потребителите и излагат американските фермери и производители н ответни мерки в чужбина, отбелязва АП.


"Днешното съобщение изглежда безразсъдно и не е целенасочен подход", заяви сенаторът републиканец Орин Хач, председател на сенатската комисия за финансите. "Не можем да си затваряме очите за меркантилните търговски практики на Китай, но това действие не е част от стратегия, която да даде на администрацията добри преговорни позиции с Китай и същевременно да поддържа дългосрочното здраве и благоденствие на американската икономика", добави Хач.

Споделяне

Още от Бизнес