САЩ подготвят мита за 2.4 млрд. долара върху френските сирена, вина и парфюми

Причината е, че френският дигитален данък е "дискриминиращ" американските компании

САЩ подготвят мита за 2.4 млрд. долара върху френските сирена, вина и парфюми

Съединените щати подготвят мита на стойност около 2.4 млрд. долара върху десетки емблематични френски стоки. Това е ответна мярка в отговор на обявения от Франция през юли данък върху дигиталните услуги, който ще засегне корпорации като Гугъл и Фейсбук.

Новите американски мита ще бъдат в размер до 100% и ще засегнат стоки като сирената, шампанското, козметичните продукти, дамски чанти, стоки за бита, предаде Ройтерс. Предложената мярка се поставя за обществено обсъждане до началото на януари, когато ще започнат изслушванията по нея.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ излезе с оценка, че данъкът на Франция върху дигиталните услуги дискриминира американските компании, и предлага като ответна мярка да бъдат въведени допълнителните мита.

"Френският данък върху дигиталните услуги е необоснован, дискриминиращ и обременява американската търговия", заяви службата. "Разследването на Службата на постоянния търговски представител на САЩ установи, че френският данък върху дигиталните услуги дискриминира американските компании от дигиталния сектор като Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон", допълва тя.

В тази връзка обект на мита може да станат десетки френски стоки на стойност около 2,4 милиарда долара, заяви службата.

Освен това Службата на постоянния търговски представител на САЩ "проучва" дали да започне разследвания и във връзка с данъците на Австрия, Италия и Турция върху дигиталните услуги.

Решението "изпраща ясен сигнал, че САЩ ще предприемат действия срещу дигиталните данъчни режими, които дискриминират или налагат ненужни тежести на американските компании", заяви американският търговски представител (USTR) Робърт Лайтхайзър.

"Това е мярка насочена срещу нарастващия протекционизъм на страните членки на ЕС, който несправедливо е насочен към американските компании, независимо дали чрез данъци върху цифровите услуги или други усилия, насочени към водещите американски компании за цифрови услуги", каза Лайтхайзър, цитиран от ББС.

Париж: Ще има силен европейски отговор

Ще има силен европейски отговор ако САЩ наложат санкции заради дигиталния данък, предупреди френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Министърът определи като неприемливи заплахите с американски санкции срещу приетия от Франция закон за облагане с данък на големите компании, предлагащи цифрови услуги.

"Планът за нови санкции срещу Франция, който би могъл да се приложи до 30 дни, е неприемлив", посочи Льо Мер пред Радио Класик. "Това не е поведение, което се очаква от Съединените щати спрямо един от основните им съюзници, Франция, и Европа като цяло", изтъкна френският министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?