САЩ подготвят продажба на оръжия за Тайван, Пекин протестира

САЩ подготвят продажба на оръжия за Тайван, Пекин протестира

Китай заяви днес, че "твърдо се противопоставя" на подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван - остров, разглеждан от Пекин като китайска провинция, предаде Франс прес.

Администрацията на президента Доналд Тръмп одобри оръжейни продажби за Тайван за общо 1,3 милиарда долара, съобщиха по-рано висши американски представители. САЩ планират да продадат на Тайван оръжия за 1,42 млрд. долара - предложение, за което правителството информира Конгреса, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

Пентагонът уточни, че става дума по-специално за управляеми бомби, ракети и торпеда.

Пекин "протестира официално пред САЩ", подчерта на седмичния си брифинг за журналисти Лу Кан, говорителят на китайското външно министерство.

Китай разкритикува САЩ, наложили за пръв път санкции на китайска банка, обвинена от Вашингтон, че извършва непозволени операции със Северна Корея. Учреждението ще бъде лишено от достъп до американската финансова система.

"Отправяме към американската страна молба да спре тези погрешни действия, за да се избегнат всякакви последици за други сфери на сътрудничество", заяви Лу Кан.

Китайската "Банк ъв Дандун" в едноименния град "се разглежда като първостепенен източник на безпокойство във връзка с пране на пари", заяви в Белия дом министърът на финансите Стивън Мнучин.

"Това е твърде показателно, защото става дума за първата банка, регистрирана" в рамките на програмата за санкции срещу Северна Корея, отбеляза той.

Мнучин добави, че тези мерки "изобщо" не са насочени срещу Китай, а срещу двама души с китайски произход и една транспортна компания.

Министърът увери, че САЩ "ще продължат да работят" с Китай. По думите му Вашингтон е "решен да отреже финансирането на Северна Корея, докато тя не започне да се държи, както трябва".

Според комюнике на министерството става дума за ответни мерки, след като "Северна Корея продължава да заобикаля международните санкции и развива оръжия за масово поразяване".
САЩ прибягнаха до тях в деня, когато южнокорейският президент Мун Дже-ин пристигна на посещение във Вашингтон, посочва АФП.

Американското министерство обвинява "Банк ъв Дандун", че служи за посредник "в неразрешена финансова дейност от страна на КНДР", като улеснява транзакции за милиони долари в полза на фирми, замесени в програмата за балистични ракети на Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?