САЩ подготвят санкции срещу "Турски поток"

САЩ подготвят санкции срещу "Турски поток"

Конггресът на САЩ прие законопроект за отбрана, който ще принуди администрацията на Доналд Тръмп да наложи санкции на компании, участващи в спонсорираните от Русия газопроводи  "Северен поток 2" и "Турски поток".

Текстът за санкциите е част от американския бюджет за отбрана, който през следващата година ще възлиза на стойност 738 милиарда долара. Той прокламира, че санкциите се въвеждат в защита на европейската енергийна сигурност, която е застрашена от руски проекти. Все още не е ясно как САЩ ще изпълнят практически този текст от закона за бюджета за отбрана.

В момента България строи продължение на газопровода "Турски поток" през своя територия към Сърбия, която на свой ред трябва да изведе тръбата до Унгария.

Цената на българската част от проекта е над 2 милиарда лева.Трасето е разделено на шест отсечки, всяка от които ще бъде тествана и въвеждана в експлоатация, за да върви възможно най-бързо изпълнението на проекта, който трябва да бъде напълно завършен за 605 дни.

Газопроводът "Северен поток 2" пък има за цел удвояване на руските доставки за Германия през Балтийско море. Наскоро Дания даде разрешение тръбата да мине през нейната акватория. Очаква се тръбопроводът да заработи до средата на 2020 г.

Бюджетът за отбрана забранява и продажбата на самолети F-35 на Турция заради покупката на руски ракетни системи С-400.

Споделяне

Още по темата

Още от България