САЩ подготвят военно обучение за либийци в България

Въоръжените сили на САЩ разработват планове за обучаване на между 5000 и 7000 представители на либийските сили за сигурност, както и на либийските специални части за антитерористични операции, съобщи Ройтерс.

 

Според високопоставен представител на САЩ, пожелал да запази анонимност, малки групи представители на либийските сили за сигурност ще бъдат подготвяни на ротационен принцип през годините в България.

 

Много детайли все още трябва да бъдат уточнени, преди да пристъпим към обучението, отбелязал той по време на отбранителен форум в Калифорния в събота.

 

Високопоставеният представител признал, че трябва да бъдат поети някои рискове при обучението на либийските сили за сигурност, в името на това те да не бъдат контролирани от въоръжени милиции.

 

"Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета. В крайна сметка обаче това е най-доброто решение, което можем да намерим за тяхното обучение, за да могат да се справят със собствените си проблеми", казал източникът на Ройтерс.

 

През септември българският министър на отбраната Ангел Найденов заяви, цитиран от медии, че Съединените щати възнамеряват да тренират либийските сили за сигурност в страната в продължение на до 8 години.

 

България и САЩ ползват съвместно на българска територия полигона "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер".

 

Нестабилността в Либия и слабият контрол на нейните граници безпокоят съседните страни в Северна Африка, отбелязва агенцията. По-рано този месец Франция обяви, че обмисля да предостави повече помощ на Либия и да обучава нейните сили за борба с тероризма, за да предотврати разпространението на екстремизма отвъд границите ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?