САЩ подкрепиха Бургас-Александруполис, но са за намаляване на руските доставки в ЕС

В подкрепа на петролопровода Бургас-Александруполис, но и в подкрепа на намаляване зависимостта на Европа от доставките на руската компания "Газпром" през следващото десетилетие се обяви американският заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия Матю Брайза, съобщи гръцкият сайт Ин нюз.

Брайза говори на закриването на Смесената гръцко-американска комисия за търговско-икономическо сътрудничество във вторник и даде коментара си в отговор на въпрос как гледа на по-тясното сътрудничество между България, Гърция и Русия с предстоящото на 15 март подписване на споразумение за изграждане на петролопровода.

"Поздравявам Гърция и България, както и Русия, за завършването на този рамков договор", каза Брайза. "И двете страни са членки на НАТО. Доколкото и двамата съюзници са съгласни, че едно такова сътрудничество, включващо Русия, е в полза на националния им интерес, уважаваме това решение. Знаем, че стратегическите ни интереси в енергетиката и изобщо, са общи и нямаме опасения по въпроса", заяви американският заместник помощник държавен секретар.

“ЕС има за цел да се разграничи от основния доставчик "Газпром" през следващото десетилетие. Ние подкрепяме това, както и факта, че Гърция е в центъра на това усилие с изграждането на газопровода Турция - Гърция – Италия”, изтъкнал още Брайза, цитиран от Ин нюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес