САЩ подкрепиха Кофи Анан за разрешаване на кипърския проблем

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че преговорите за обединението на Кипър може да се възобновят скоро. Анан каза още, че е разговарял с висши турски и гръцки представители, както и с кипърския гръцки президент и те всички изглеждали готови да се завърнат на масата за преговори.

Предстои Анан да се срещне и с лидера на кипърските турци Рауф Денкташ.

Преговарящите обсъдиха предложението на ООН за федерация на гръцката и турската кипърска държава по подобие на Швейцария, но не успяха да стигнат до споразумение.

САЩ подкрепят напълно усилията на генералния секретар на ООН Кофи Анан за разрешаване на кипърския проблем, заяви говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър по повод срещата на Кофи Анан с американския президент Джордж Буш в Белия дом вчера, предаде атинската агенция АНА.

Говорителят на Държавния департамент увери, че от страна на Турция съществува пълно желание да приеме поставените от Кофи Анан условия за незабавно подновяване на кипърските преговори.

Насърчаваме двете страни в Кипър да откликнат на исканията на Кофи Анан за възобновяване на преговорите и за постигане на своевременно решение на проблема за Кипър, за обединяване на острова и за присъединяването му към Европейския съюз, каза Баучър.

Ричард Баучър поясни, че държавният секретар Колин Пауъл ще поддържа активни контакти с всички страни, участващи в мирния процес за Кипър.

Тези контакти ще включват разговори, размяна на мнения, послания в посока на линията, начертана от Кофи Анан, каза Баучър.

Джордж Буш внесе в конгреса бюджета за 2005 г., в който за Кипър е предвидена финансова помощ в размер на 13,5 млн. долара за активизиране на мирния процес и за ускоряване на контактите между кипърските гърци и кипърските турци.

В бюджета са предвидени също и 50 млн. долара за Турция, определени за подпомагане на платежния баланс на страната.

Преговорите за Кипър се очаква да започнат на 10 февруари в Ню Йорк, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на източници във Вашингтон. Според тези източници по-късно може преговорите да бъдат пренесени в европейска държава.

Лидерът на кипърските турци Рауф Денкташ , премиерът на самообявилата се Севернокипърска турска република Мехмет Али Талят и вицепремиерът и външен министър Сердар Денкташ ще пристигнат днес в Анкара за разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщава НТВ. Талят е заявил, че заедно с Ердоган ще направят преценки в светлината на развитието от последната седмица.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?