САЩ подкрепят България да стане център за борба с киберпрестъпността

САЩ подкрепят идеята на правителството България да се превърне в регионален център за анализ и разследване на киберпрестъпността. Това съобщиха от пресцентъра на МВР в сряда. Идеята е срещнала подкрепата на САЩ при посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов зад океана.

Цветанов е провел във вторник три срещи с главния прокурор и министър на правосъдието Ерик Холдър, с директора на ФБР Робърт Мюлър и с Хауърд Шмит, координатор на Съединените щати по киберсигурността и специален съветник на президента Барак Обама.

Пред Ерик Холдър Цветанов е споделил, че българското общество възлага надежди на специализираните съдилища по дела, свързани с организираната престъпност. Това е тема, която интересува САЩ и по която Холдър е изразил надежда, че страната ни ще сподели положителните и отрицателните страни при прилагането ѝ, съобщават още от МВР.

Думите на Цветанов, че българското общество възлага надежди на специализирани съдилища, леко се разминават с действителността. Идеята за спецсъдилища срещна както одобрение, така и остри критики.

Двамата министри са обърнали специално внимание и на противодействието на организираната престъпност и корупцията. Цветанов е изтъкнал, че от 15 месеца насам оперативните служби работят без политически натиск срещу всеки, който е нарушил по някакъв начин закона, съобщават от МВР.

Директорът на ФБР Робърт Мюлър е похвалил Цветан Цветанов, че е доказал волята си да противодейства на организираната престъпност, се казва в съобщението от министерството.

Директорът е допълнил, че заслужават уважение усилията, които правителството влага в борбата с корупцията на всички нива.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?