Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

САЩ подкрепят енергийната ни независимост и съдебната реформа

Без новини за договора с "Уестингхаус", Борисов премести газовия хъб на българо-турската граница

63 коментара
Джон Кери и Бойко Борисов в МС. Сн.: БГНЕС

САЩ са дълбоко ангажирани със сигурността на България, нейния просперитет, енергийна независимост и със здравето на демократичните ѝ институции, заяви Джон Кери по време на първото си посещение в София като държавен секретар на САЩ. По време на еднодневната визита в четвъртък той се срещна с президента Росен Плевнелиев, външния министър Даниел Митов и министър-председателя Бойко Борисов, с когото дадоха съвместна пресконференция.

Целта на САЩ е да помогнат на България да се противопостави на руското влияние, заявиха официални американски представители, цитирани от Ройтерс, като напомниха, че страната е 90% зависима от руски газ и сто процента от руско ядрено гориво, а единствената ѝ петролна рафинерия е собственост на "Лукойл".

"Тук в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото ви да можете свободно да избирате като суверенна държава", заяви Джон Кери на пресконференцията. "Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Задълбочаваме нашето партньорство, за да може България да увеличи надеждите, които имат гражданите в институциите както и във върховенството на закона”, допълни той.

"България е съюзник и в момента се нуждае от силна подкрепа", е заявил високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс, пред придружаващите Кери репортери, като е посочил енергийната зависимост на страната, слабата ѝ икономика и корупцията. И е допълнил, че подкупите правят България открита за неправомерно влияние от Москва. По думите му, корупцията е не само заплаха за демократичната тъкан на страната, но червеева дупка за проникване на чуждо влияние.

Подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Украйна и анексирането на Крим засилиха тревогите за страните, зависими от руски енергоизточници.

"Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки. САЩ ще изпрати един енергиен експерт, който да работи с вашето министерство, за да помогне да се разработи план, да се разбере какво точно да бъде енергийното бъдеще", каза Джон Кери.

Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона, обобщи премиерът Бойко Борисов.

Кери напомни, че драстично се разминаваме с условията за безвизов режим

САЩ приветстват желанието на България между двете страни да има безвизов режим, но това зависи единствено от изпълнението на условията, с които страната ни все още се разминава драстично.

Това стана ясно от думите на държавния секретар на Щатите Джон Кери, който бе помолен да коментира темата по време на съвместната му пресконференция с премиера Бойко Борисов в четвъртък.

"Това е много специфична програма – не можем просто да включим или изключим една страна от нея. Има изискване процентът на отказаните визи да падне под 3%, да има електронни паспорти и т.н.", заяви Кери.

Той припомни, че отказаните визи за българи през 2014 г. са над пет пъти повече от това условие – 15.2%. Все пак добави, че и двете страни имат интерес от отпадането на визовия режим, тъй като това ще стимулира инвестициите в двете посоки.

България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени

"България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени", каза Кери и допълни, че "нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, но ние от САЩ и Европа сме до България в справянето ѝ с енергийните предизвикателство".

Американският държавен секретар каза още, че с Борисов са обсъдени специфични мерки за подкрепа на енергийната независимост на България. Той обясни, че вече е разговарял с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за единния Енергиен съюз Марош Шефчович за насърчаване на интерконектора на България с Гърция, който е важен както за страната ни, така и за САЩ.

По-късно "Ню Йорк таймс" съобщи, че става дума за изграждането на газопровод до България, по който да тече втечнен газ от терминал в Гърция. Дипломатически източник е уточнил обаче, че разговорите са "на предварителен етап".

Обсъдено е също изграждането на VІI блок в АЕЦ "Козлодуй" като Борисов припомни, че има създадена работна група, която анализира проекта, а Кери обясни в отговор на въпрос, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк".

"Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на "Ексимбанк" да "бъде намерена финансово-икономическа схема, която да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“, каза Борисов. Шефът на "Българския енергиен холдинг" Жаклен Коен допълни пред журналисти по-късно, че до март ще има становище и доклад дали е жизнеспособен проектът за VІІ блок.

"Ние сме впечатлени от програмата и плановете на премиера", заяви американският държавен секретар. "Виждаме екип, който е решен да се справи с проблемите. Екип, който разбира нуждата от енергийна диверсификация и яснота за суверенитета на страната и взетите трудни решения", продължи той, явно визирайки отказа на България да реализира проекта за строеж на руския газопровод "Южен поток", защото не отговаря на европейските правила. В същото време обаче той посочи, "че и българите трябва да усетят ползите от тези трудни решения".

Борисов с план за газов хъб на българо-турската граница

"Запознал съм американските партньори с идеята за газов хъб на българо-турската граница", каза Борисов, с което обяви най-новото си виждане за този хъб, който само до преди ден щеше да е край Варна. Явно след потвърждението на "Газпром" в сряда, че транзитираният през Украйна руски газ за Европа се насочва към Турция с план за газов хъб на турско-гръцката граница, Бойко Борисов е решил да предложи хъб на българо-турската граница.

Забраната за шистовия газ остава до намиране на 100% екотехнологии

Вероятно в отговор на слуховете, че Кери идва в България, за да "пусне шистовия газ", Борисов обяви, че позицията му е непроменена: "Многократно сме заявявали, че мораториумът върху шистовия газ ще остане, докато не се открие технология която да гарантира на 100 процента, че е безопасна".

Вашингтон подкрепя съдебната реформи като условие за инвестиции

Освен разнообразяването на енергийните източници на България, акцент в разговорите на Кери в София беше гарантирането на върховенството на закона у нас, открито и прозрачно управление и справяне с корупцията като задължително условие за привличането на нови инвестиции. "Без съмнение има големи възможности за инвестиции, но за целта трябва да се усили върховенството на закона и да се проведе съдебна реформа", каза той.

"Нито една страна не е предпазена от корупцията. Тук, в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система", подчерта Кери.

Коментарът му идва на фона на усилията на правосъдния министър Христо Иванов да придвижи актуализираната Стратегия за съдебна реформа, чието приемане на първо четене от парламентарната правна комисия бе отложено по-рано тази седмица.

"Сега е момента да надградим всичко това. Изключително доволен съм, че САЩ си партнира с българските граждани за опазването на културните богатства на страната. Ако останем ангажирани и ако можем да уплътним нашите думи с действия, смятам, че ще можем да укрепим демокрацията. Очаквам с нетърпение да работим с нашите съюзници, за да изпълним тези наши цели", добави Кери.

Този акцент от разговорите на американския държавен секретар бе отбелязан и в прессъобщение на президентството след срещата на Кери с държавния глава Росен Плевнелиев.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, е подчертал президентът.

Плевнелиев е изразил очакването си 2015 г. да бъде "годината на реформите", с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

"Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа", добави още Плевнелиев, цитиран от администрацията си.

Той е обсъдил с Кери и подкрепата на щатското правителство за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО.

"България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности", ангажира се за пореден път Плевнелиев.

От своя страна Джон Кери потвърди заявената от американския президент Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна, допълват от президентството.

Засилване обмена на младежи между двете страни

Държавният секретар на САЩ съобщи след срещата си с премиера Борисов, че страната му ще увеличи броят на местата за обмен на младежи между София и Вашингтон.

България и САЩ са ангажирани да подобрят взаимното разбиране и трайните връзки между двете страни посредством възможности за образователен и културен обмен по линия на програмата "Фулбрайт" и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни, уточниха по-късно от външното министерство.

По време на последната си официална среща Кери е обсъдил с външния министър Даниел Митов провеждането на редовни срещи във Вашингтон и София за обсъждане и задълбочаване на напредъка по редица двустранни, регионални и глобални въпроси от взаимен интерес.

Кери бе на кратко посещение в София на път за Франция, където ще отиде, за да покаже солидарност след терористичните атаки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Пешо
  #63

  РУСКИЯТ ТРОЛ си мисли /ако може да мисли/ че като напише последните четири тъпи постинга НАЙ-ОТГОРЕ ВЪВ форума, слага черешката на тортата и ще излъже някого!

 2. boby1945
  #62

  Важното е Бат Бам да си каже болката за хъбче, пък останалото все ще се нареди някакси...

 3. mary
  #61

  САЩ си гонят интересите и ще ни въвлекат в нещо страшно, което исторически България вече е преживявала, но лошото е, че на никого не му пука за сега.Дано не е така!

 4. Zahari Angelov
  #60

  САЩ не се интересуват от нас. Те си гледат техните интереси. Ако в Европа нещата не вървят и тук там има конфликти и войни, толкова по-добре за тях и за стабилността на долара!

 5. Zahari Angelov
  #59
 6. Мица
  #58

  за мен най-важното което каза Кери е за газа. Получавайте го през Гърция, през където и да е, ако искате получавайте си го сами. Ще помагаме. Но станете независими от Русия. Дали ние искаме това, обаче? Знае се кои няма да го искат. И тогава маските на руските слуги ще паднат!

 7. П. Стоянов
  #57

  Mилите руснаци, толкова са подивели по П...н, че изтриха милостта на Християнска Европа и вече няма спасение за тях. Щом са готови до смърт да подкрепят чудо....то, което ги управлява, няма живот за тях. Нямат пари (имат хартии), нямат стоки, нямат оръжия, нямат интелектуален продукт. Имат диваци, готови да умрат за 1/2 бутилка водка. Това е величието на руския народ.

 8. Пешо
  #56

  ЕТО ОЩЕ ЕДНА ХУБАВА НОВИНА с още 3% е паднала цената на суровия петрол до 47 долара, което също пречупва гръбнака са великата сила Русия и опита и да диктува цени, защото петрола ще повлече и газа надолу https://finance.yahoo.com/news/crude-oil-going-nuclear-140000315.html

 9. Васил Антонов
  #55

  Хей, тролчета рубладжийски. Пак някой ни е виновен /Кери/ че сме се продали за червени пари. Ами хайде да се оправим ние самите,

 10. бла бла бла_deactivated_1422567849
  #54

  пешо, може ли 2 въпроса: "3.Литва получава NLG от Норвегия" Може ли да кажеш на какви цени, че ми е интересно? "5.Украйна получага газ от Запада" Чий газ получава (като произход) Украйна от запада? Пак ми е интересно?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.