САЩ подкрепят създаването на спецсъд в България

САЩ подкрепят създаването на спецсъд в България
САЩ подкрепя създаването на специален съд за организираната престъпност и корупцията, обяви във вторник в София помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на борбата с нарокотиците и престъпността Дейвид Джонсън след срещата си с премиера Бойко Борисов.

"Доволни сме от доброто сътрудничество и от впечатляващите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност тук (в България, бел.ред.), от промените в НК и НПК, подкрепяме създаването на специални съдилища и усилията за по-голяма прозрачност в съдебната система", заяви Джонсън.

Преди месец управляващите от ГЕРБ представиха своите идеи за създаване на специални двуинстанционни съд и прокуратура за бързо правораздаване. Идеята е тези институции да поемат делата срещу организираната престъпност, корупцията и престъпленията с европейски средства. Все още е спорен въпросът дали високопоставените чиновници също ще бъдат "отцепени" в този спецсъд.

Върховният касационен съд, адвокатурата, редица неправителствени организации и отделни съдии заподозряха управляващите в намерение да създадат своеобразен трибунал.

Помощникът на Хилъри Клинтън обаче напомни, че "арестите са важни, но виновните трябва да бъдат вкарани в затвора по един справедлив начин". В последния доклад на Държавния департамент за защитата на човешките права България е остро критикувана за случаите на полицейско насилие и лошите условия в арестите и затворите.

"Планираме да осигурим допълнителна помощ за екипите за борба с корупцията и организираните престъпност", заяви Джонсън след срещата си с премиера.

По думите му помощта на САЩ ще се изразява в изпращане на специалисти, които да съветват българските власти при провеждането на общоинституционалната реформа и налагането на върховенството на закона. "Те ще запознаят българското правителство с опита и грешките на САЩ в тази област. Това ще има въздействие и на превенцията на трафика на наркотици и на други мрежи на организираната престъпност", добави помощник държавният секретар.

"Промените в НК и НПК, както и създаването на специализираните съдилища и стратегията за реформа в съдебната система показват, че пътят ни е правилен и ще го извървим в сроковете, които сме заложили", каза от своя страна Борисов.

"САЩ се явяват важен и първостепенен партньор в борбата с контрабандата и организираната престъпност. Трябва да направим така, че институциите да работят", допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България