САЩ подновяват преговорите с афганистанските талибани

Доналд Тръмп

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад ще замине в сряда за Катар за нови преговори с талибаните преди да пътува до Кабул за консултации с афганистанското правителство, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

САЩ и талибаните продължават мирните преговори, които целят да бъде сложен край на близо 18-годишния конфликт в страната.

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че не иска американските войници да действат като "полицейски сили" в Афганистан след близо 18 години война и описа ситуацията като "нелепа".

Вашингтон иска от талибаните гаранции, че Афганистан няма да се превърне в убежище за терористи, докато талибаните са фокусирани върху изтеглянето от Афганистан на всички чуждестранни сили, предвождани от САЩ. Администрацията на Тръмп поставя като условие за изтеглянето на военните прекратяване на огъня от страна на талибаните и разрив на отношенията с международната терористична мрежа Ал Кайда.

Вашингтон иска също от радикалното движение да седне на масата на преговорите с афганистанското правителство.

В неделя американският президент каза, че преговорите с талибаните вървят много добре и че Вашингтон има намерение да намали броя на своите военни в Афганистан. Тръмп не пожела да спомене конкретни бройки, но настоя, че САЩ ще запазят присъствие в страната, включително разузнаване. Той нарече Афганистан "Харвардски университет" по тероризъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят