САЩ поискаха от НАТО разузнавателни самолети за борбата срещу "Ислямска държава"

Сн. БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Съединените щати са поискали от алианса да им помогне в борбата срещу "Ислямска държава" чрез предоставянето на самолети, оборудвани със система за радиолокационно откриване АУАКС, съобщи Ройтерс.

В момента обсъждаме тази молба, уточни Столтенберг на пресконференция в Брюксел, представяйки годишния си отчет за дейността на пакта.


Шефът на НАТО посочи също, че миналата година алиансът е утроил числеността на силите си за реагиране до 40 хиляди души.


На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли лидерите на 28-те страни членки ще вземат решение за необходимото равнище на въоръжените сили и за възможностите за разполагане на подкрепления на границите на алианса.


По думите на Столтенберг, НАТО вече е разширила присъствието си в Източна Европа, но се стреми към нови стъпки в това направление. "Искаме да има самолети във въздуха, кораби в Черно и Балтийско море, създаваме малки щабове, провеждаме повече учения. Всичко това като цяло представлява разширяване на присъствието в източната част на алианса. Това вече е решено и се прилага на практика", изтъкна шефът на НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?