САЩ поискаха от Русия да спре бомбардировките в Сирия

САЩ поискаха от Русия да спре бомбардировките в Сирия

Съединените американски щати призоваха сирийското правителство и Русия да прекратят незабавно бомбардировките над териториите в Сирия, контролирани от бунтовници, съобщи Франс прес.

"Съединените щати са силно обезпокоени от ескалиращото насилие в областта Идлиб, в предградията на Дамаск и други райони в Сирия. Атаките трябва да спрат сега", заяви Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент.

Според Сирийската обсерватория за човешки права при въздушните удари край Дамаск от началото на седмицата са загинали повече от 200 мирни жители.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя определи предложението за "хуманитарно примирие" като "нереалистично" предвид нежеланието на терористите да го спазват.

Дамаск смята за открита агресия и военно престъпление въздушните удари, нанесени от предвожданата от САЩ международна коалиция в източната провинция Дейр аз Зур, които според съобщенията убили над 100 бойци на режима, съобщи БНР.

В писмо на сирийското министерство на външните работи, изпратено до генералния секретар на ООН, се казва, че атаката представлява "военно престъпление и престъпление срещу човечеството". Посочва се и, че САЩ използват "борбата срещу тероризма като извинение за създаване на незаконни бази на сирийска територия".

По-рано водената от САЩ коалиция обяви, че в сряда вечерта и рано в четвъртък е отблъсната непровокирана атака на проправителствени бойци срещу щаб на подкрепяния от САЩ кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили. Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че при атаката са били убити над 100 проправителствени бойци.

Русия, която подкрепя военно и дипломатически режима в Дамаск пък обяви, че сирийски опълченци са попаднали под обстрел, включително под въздушни удари на водената от САЩ коалиция, заради несъгласувани с тях военни действия. Според Москва 25 сирийски опълченци са били ранени при внезапния обстрел с минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън и последвалите удари от хеликоптери на водената от САЩ коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят