САЩ поискаха от Русия да спре създаването на газовия ОПЕК

САЩ поискаха от Русия да спре създаването на газовия ОПЕК

Камарата на представителите на Американския конгрес се обърна към държавния секретар Кондолиза Райс с писмо по повод на създаването на газовия ОПЕК. В него зам.-председателят на комитета по външните работи на камарата Елиян Роз-Летинен поиска да бъде предупредено руското правителство, че създаването на газовия картел ще бъде разглеждано като умишлена заплаха за САЩ, а самият газов ОПЕК – като “глобална организация за изнудване и рекет”. Това съобщи в електронния си брой от сряда руският делови всекидневник “Комерсант”.  

По-рано стана известно, че на годишната среща на страните износителки на природен газ в Доха (Катар), която е набелязана за 9 април, ще бъде подписано споразумението за създаването на така наречения газов ОПЕК по аналогия със световната организация на износителите на петрол ОПЕК. Учредители на новата организация, обединяваща най-големите страни износителки, ще бъдат Русия, Иран, Катар, Венецуела и Алжир.

През лятото на миналата година обаче експертите считаха за малко вероятно създаването на газов картел. Ситуацията обаче се промени, след като през януари 2007 г. духовният водач на Иран аятолях Али Хаменей на среща с председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Игор Иванов предложи да се създаде газов ОПЕК.

През ноември 2006 г. британският вестник “Файненшъл таймс” съобщи, че експертите на НАТО са подготвили доклад, в който се казва, че Русия може да създаде картел на страните износителки на газ. В отговор ръководителят на експертния съвет към администрацията на президента Аркадий Дворкович заяви, че Русия не възнамерява да инициира създаването на подобна структура. 

Споделяне

Още от Бизнес