САЩ поискаха от Швейцария да екстрадира Роман Полански

Швейцария е получила официално искане от САЩ за екстрадицията на кинорежисьора Роман Полански, съобщиха в петък от швейцарското правосъдно министерство, цитирано от ББС.

Полански може да бъде осъден на затвор в САЩ заради сексуална връзка с 13-годишна ученичка, която се е изявявала като фотомодел. Събитията, за които става дума, са се случили през 1977 г.

"Искането на САЩ за екстрадицията се основава на заповед за арест, издадена от Върховния съд на щата Калифорния за окръг Лос Анжелис на 1 февруари 1978 г., защото на този ден Полански не се явил в съда, както са гласели условията, при които той е бил пуснат под гаранция", се казва в официалното съобщение от министерството.

Ако Швейцария удовлетвори искането на САЩ за предаването на Полански, кинорежисьорът може да обжалва.

По-рано Полански не успя да издейства отмяна на решението на швейцарските власти, които отказаха да го освободят под гаранция до разглеждането на искането за екстрадиция в САЩ.

Върховният наказателен съд на Швейцария не уважи обжалването на Полански, като се съгласи с доводите на правителството, че има голяма вероятност той да се опита да напусне страната.

76-годишният кинорежисьор, който е едновременно гражданин на Франция и Полша, беше задържан в Цюрих на 26 септември, когато пристигна в Швейцария от Франция, за да получи награда от кинофестивал.

Споделяне

Още от Свят