САЩ поискаха от Тайланд оръжейния бос Виктор Бут

САЩ поискаха от Тайланд оръжейния бос Виктор Бут

Съединените американски щати за отправили към Тайланд официално искане за екстрадацията на руския оръжеен бос Виктор Бут, който бе задържан миналата седмица в Банкок именно по искане на американските правоохранителни органи.

Това съобщи руският адвокат на Бут Виктор Буробин, цитиран от РИА Новости. По думите му документите, изпратени от САЩ, ще бъдат преведени и ще се представят в съда.

Бут се подозира в опити за организиране на незаконна доставка на оръжие за Революционните въоръжени сили на Колумбия, считана от Вашингтон за терористична организация. Той бе задържан в съвместна акция на редица страни и със съдействието на Интерпол.

Администрацията на САЩ въведе през 2006 г. санкции срещу БУТ, след като Вашингтон замрази негови активи и предаде в комитета по санкциите на ООН информация за 30 фирми, свързани с Бут. Американското министерство на финансите на твърди, че търговецът притежава мрежа от авиотранспортни предприятия, базирани в различни страни на Близкия Изток, Африка, Изтоан Европа и САЩ. Вашингтон смята, че оръжията, доставяни от или с посредничеството на Бут, са послужили за разгарянето на конфликти и за поддръжка на режими, срещу които САЩ са въвели санкции – Афганистан, Ангола, Конго, Руанда, Сиера-Леоне и Судан.

Бут отхвърля обвиненията в съпричастност в незаконната оръжейна търговия.

По-рано се твърдеше, че е възможно Русия да поиска Бут, който е неин граждани,за да го съди, но според Буробин тази вероятност е малка.

Адвокатът смята, че са равни шансовете оръжейният търговец да бъде съден както в Тайланд, така и в САЩ. Разликата обаче е във вероятните присъди. В тайланд Бут може да получи до десет години затвор, а в САЩ – с пет повече.

По думите на Буробин това не е първият път, в който САЩ предявяват претенции към неговия клиент

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?