САЩ построиха най-бързия суперкомпютър

Екипът на IBM пред "Секвоя"

Суперкомпютърът на IBM "Секвоя" зае първото място в списъка на суперкомпютрите и донесе първото място на САЩ в престижната класация, съобщи ББС в понеделник. Наскоро пуснатата в действие изчислителна машина детронира японския "K Computer", изработен от "Фуджицу".

За първи път от 2 години насам суперкомпютър, базиран в САЩ, заема първото място, след като държавата беше изместена от това място от китайска машина. "Секвоя" ще бъде използван за удължаване на живота на американския ядрен арсенал, без да се прибягва до подземни ядрени тестове.

"Секвоя" е инсталиран от лабораторията "Лоурънс Ливърмор" в Калифорния, която обслужва енергийното министерство на САЩ.

Суперкомпютърът е способен да извърши за 1 час изчисление, за което е необходимо 6.7 милиарда души да работят върху белия лист непрестанно в продължение на 320 години.

САЩ притежават 3 суперкомпютъра в топ 10, но само преди половин година държавата разполагаше с 5 машини в тази класация.

Китай и Германия имат по 2 суперкомпютъра в топ 10, а Япония, Франция и Италия имат по един. IBM обаче е категорично начело в тази класация, тъй като компанията е построила половината от тези машини.

Според вицепрезидента на IBM Дейвид Турек, компанията се е подготвяла 2 години, за да построи най-бързия компютър.

Резултатът е, че "Секвоя" е 1.55 пъти по-бърз от японската машина и използва над 1.5 милиона процесора. Американският компютър използва и по-малко ток от втория в класацията – 7.9 мегавата срещу 12.6 мегавата. Европейски лаборатории вече са проявили интерес към "Секвоя".

Последният шедьовър на IBM е 273 930 пъти по-бърз от първия суперкомпютър, пуснат в действие през 1993 година. "Секвоя" извършва за по-малко от 1 секунда операция, която е коствала денонощие на CM-5/1024 тогава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят