САЩ потвърдиха, че се оттеглят от споразумението за климата, но ще преговарят

САЩ потвърдиха, че се оттеглят от споразумението за климата, но ще преговарят

САЩ изпратиха в ООН писмено потвърждение на намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, но ще продължат да участват в международните преговори, съобщи Държавният департамент в изявление, цитирано от Франс прес.

От него става ясно, че представители на Вашингтон ще участва в следващата годишна конференция на ООН по въпросите на климата през ноември в германския град Бон.

"Това участие ще включва текущите преговори по основните насоки за прилагане на Парижкото споразумение", посочва Държавният департамент.

Според правилата на споразумението оттеглянето от него става факт едва три години след влизането в сила на официалното известие за това, което е ефективно от 4 ноември 2016 г. Това означава, че президентът Доналд Тръмп ще може официално да денонсира споразумението чак в края на 2019 г. След това има едногодишно предизвестие преди реалното оттегляне от споразумението.

"Както каза президентът, той има готовност да се върне в Парижкото споразумение, ако САЩ могат да намерят по-изгодни за тях условия – за икономиката им, за гражданите им и за данъкоплатците им", отбелязва дипломатическото ведомство на САЩ, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?