САЩ потвърдиха дипломатическия бойкот на Олимпиадата в Пекин

Говорителката на Белия дом Джен Саки, Сн. ЕПА/БГНЕС

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от ДПА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка във връзка със състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, включително уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

Китай вече обеща "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предупреди на брифинг, че подобен бойкот няма да остане без отговор от страна на Китай.

Китайското посолство във Вашингтон определи обявения от страна на САЩ бойкот като "показен" акт и "политическа манипулация", които няма да се отразят на успешното ѝ провеждане, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят