САЩ пратиха втора ударна група край бреговете на Северна Корея

САЩ пратиха втора ударна група край бреговете на Северна Корея

Нова ударна група на военноморските сили на САЩ, начело с атомния самолетоносач "Роналд Рейгън”, получи заповед да излезе в открито море от военноморската база “Йокосука” край Токио, съобщи БГНЕС. В състава на групата, освен самолетоносачът, влизат най-малко един ракетен крайцер и не по-малко от два разрушителя.

В момента край Корейския полуостров вече се намира ударна група начело с атомния самолетоносач “Карл Винсън”. В нея са включени ракетен крайцер и два ракетни разрушителя. В района е регистрирано присъствието и на няколко американски подводници.

Най-вероятната причина за напрежението в района е извършеният преди ден успешен тест на Северна Корея с балистична ракета, способна да носи тежък ядрен заряд.

Изстрелването бе извършено под ръководството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. То е било осъществено по такъв начин, че да не бъде застрашена сигурността на съседните държави. Ракетата е прелетяла 787 км и е достигнала височина от 2111 км.

При изстрелването Ким Чен-ун е обвинил Вашингтон, че "сплашва" страните, които "нямат ядрени оръжия". Той предупредил САЩ да не подценяват факта, че са в обсега на Северна Корея за нанасяне на удар.

"Ако САЩ се опитват да предизвикат Северна Корея, те няма да избегнат най-голямата катастрофа в историята си", заявил севернокорейският лидер.

Споделяне

Още от Свят