САЩ предадоха властта в Ирак два дни предсрочно

САЩ официално предадоха властта в Ирак, два дни преди планираната дата 30 юни.

В понеделник в 10.26 ч. багдадско време на церемония в иракската столица американският граждански администратор в страната предаде юридическите документи на иракски съдия и малко по-късно напусна Ирак със самолет.

"Както се посочва в резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН, временната коалиционна власт прекратява съществуването си на 28 юни, в който момент се слага край на окупацията и временното иракско правителство ще приеме и ще упражнява пълния суверенитет от името на иракския народ. Аз приветствам стъпките на Ирак да заеме своето пълноправно място като равноправен и уважаван член сред свободните държави в света", посочи Пол Бремър в официалното писмо за предаването на властта. В заключение той се представи като бивш администратор на временната коалиционна власт.

Той предаде документите за трансфера на властта на председателя на иракския Върховен съд, който след това ги връчи на президента шейх Гази ал - Яуар. На церемонията присъстваха премиерът Ияд Алауи и вицепремиерът.

Иракското ръководство: Ще се изправим срещу насилието

"Това е исторически и щастлив ден за нас в Ирак", каза Алауи. "Това е ден, който всички иракчани очакваха. Това е денят, в който ние поемаме обратно страната от международната общност. Ние искаме свободен и демократичен Ирак, ние искаме страна, която да е източник на мир и стабилност за целия свят", заяви премиерът.

Преходните иракски ръководители изразиха благодарности и коалиционните власти и войските, като изтъкнаха, че тяхната саможертва няма да е напразно.

Коалиционните войски обаче остават в Ирак, за да помагат в борбата с бунтовниците.

Алауи каза, ангажиментът на иракското правителство е за провеждане на избори през януари 2005 г., независимо от по-ранните предположения, че те може да се отложат, ако не се подобри ситуацията със сигурността.

Пол Бремър каза, че е горд с възстановяването на иракския суверенитет и изрази убеденост, че новото правителство е готово да се изправи срещу предизвикателствата.

По-малко от час след това Бремър се качи на хеликоптер и напусна страната, чието административно управление ръководеше в продължение на 14 месеца.

В отговор на журналистически въпроси защо предаването на властта става два дни предварително, иракски представител посочи, че министър - председателят Алауи е поискал това, тъй като "всеки ден е от значение" и правителството е готово да се изправи срещу насилието.

Според наблюдатели решението за изтегляне на датата е взето с цел да се предотвратят евентуални подготвени провокации и атаки.

НАТО ще обучава иракската армия

Церемонията по предаването на властта съвпадна с момента, когато иракският външен министър Хошиар Зебари се срещна с лидерите на коалицията в Истанбул, които участват в срещата на върха на НАТО.

В понеделник Зебари заяви пред репортери, че по-ранното предаване на суверенитета е "знак, че сме готови за работа".

Зебари приветства ангажимента на страните - членки на НАТО да помагат в обучението на иракски сили за сигурност, които да се справят с бунтовниците.

"Вярвам, че днес ние ще дадем отпор на тези елементи в Ирак - терористите, престъпниците, саддамистите, антидемократичните сили - като изтеглихме датата на предаването на властта дори преди 30 юни, като сигнал, че сме готови за работа", каза иракският премиер.

Трансферът на властта се осъществява в обстановка на продължаващо насилие, при експлозии на коли бомби и залавяне на нови заложници в Ирак.

Арабската телевизия Ал Джазира в неделя излъчи видеозапис на мъж, който твърди, че иракска съпротивителна групировка е пленила американски плавателен съд.

Говорител на коалицията в Багдад потвърди липсата му от 21 юни, но не потвърди, че е пленен.

Схефер апелира за ангажимент на НАТО в Ирак

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че алиансът трябва да предприеме действия, за да гарантира опазването на сигурността в Ирак след предаването на властта.

"Има широко съгласие, че стабилен Ирак е в интерес на всички съюзници", каза той.

Натовските посланици, които се събраха в Истанбул за разговори преди пристигането на държавните и правителствени ръководители, изготвиха проект на споразумение за осигуряване на обучение и екипировка на иракските въоръжени сили.

Това бе поискано спешно от временния иракски премиер няколко дни по-рано.

Все още не е ясно кога ще започне обучението, нито числеността на контингента, който ще се обучава.

Очаква се на срещата в Истанбул да бъде постигнато съгласие и за разширяване на операцията в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?