САЩ предлагат да унищожат сирийско химическо оръжие в морето

Администрацията на американския президент Барак Обама предлага да унищожи част от най-смъртоносните химически оръжия на Сирия в международни води на борда на американски правителствен кораб, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски официални представители.

Планът, който все още очаква окончателно одобрение, предвижда оръжията да бъдат унищожени на борда на кораба "Кейп Рей" в Средиземно море, докато наоколо патрулират кораби на американските военноморски сили, добавя агенцията, цитирана в четвъртък от БТА.

Процесът, който се предвижда да бъде използван за унищожаване на оръжията на борда на кораба, е разработен от Пентагона, но никога не бил прилаган в реална операция, отбелязват цитираните източници.

По този начин ще бъдат избегнати дипломатически и екологични проблеми, както и опасения във връзка със сигурността, които биха възникнали, ако оръжията бъдат приети на територията на някоя страна.

По-рано този месец Албания отхвърли предложението на САЩ сирийски химически оръжия да бъдат унищожени на нейна територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят