САЩ предлагат помощ за реформата на съдебната система

САЩ предлагат на правителството съвместна работа по реформата в областта на отнемане на незаконно придобитото имущество и прозрачността и отчетността в съдебната система. Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на международния наркотрафик и правоприлагането Дейвид Джонсън в писмо до премиера Бойко Борисов заявява желанието на САЩ задълбочаване на близкото сътрудничество с българското правителство и ангажимента им да подпомагат България в развиване върховенството на закона и превръщането ѝ в модел за региона.

"Очевидно е, че постиженията на Вашето правителство водят до устойчиви промени в институциите от правоприлагащия сектор в България. Поздравявам Ви за усилията", заявява Джонсън, цитиран от правителствената информационна служба.

Джонсън пише още, че България се е доказала като ефективен партньор в съвместните усилия за предотвратяване на наркоразпространението, граничната сигурност, борбата с прането на пари и трафика на хора.

Писмото е във връзка с проведената на 8 юни т. г. визита на помощник държавния секретар в София. Работното посещение на Дейвид Джонсън в България в началото на юни имаше за цел да насърчи сътрудничеството в правоприлагането. Той подкрепи идеята за създаване на специализирани съдилища, промените в НК и НПК и подчерта пред медиите, че през последната година България е предприела впечатляващи стъпки за борба с организираната престъпност и корупцията, които САЩ приветстват и подкрепят, се посочва в още в правителственото съобщение.

Споделяне

Още от България