САЩ предлагат тренировъчна мисия на НАТО в Ирак

САЩ предлагат тренировъчна мисия на НАТО в Ирак

САЩ предлагат НАТО да поеме тренировъчна мисия на иракските сили, след като бъде победена групировката "Ислямска държава", заяви председателят на комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд, цитиран от Франс прес.

НАТО "е в идеална позиция да осигури тренировъчна мисия (на иракските сили) за дълъг период от време", заяви Дънфорд пред журналисти в самолета, с който се връщаше от среща на алианса в Брюксел.

Иракският премиер Хайдер ал Абади вече посочи, че иракските сили може да продължат да се нуждаят от подкрепа след побеждаването на ИД, но все още не е формулирал точно нуждите си, припомни Дънфорд.

Тази мисия на НАТО по принцип ще се ограничава до развитието на капацитета на иракската армия.

НАТО може да помогне на иракската армия "за логистика, развитие на способности, обучение на кадри и академии", каза Дънфорд.

Натовската мисия обаче няма да участва в съветническите мисии към участващите в боеве иракски войски, които ще продължат да се водят от коалицията срещу ИД, добави той.

"Не смятам, че сме стигнали до момента, в който можем да обмисляме" НАТО изцяло да замени коалицията, каза Дънфорд.

Администрацията на Тръмп приканва НАТО да действа по-активно срещу екстремистките групировки по южния му фланг, в Близкия изток и Северна Африка, отбелязва АФП.

Отделно от въпроса за евентуална мисия на НАТО в Ирак американската администрация иска алиансът официално да е част от коалицията за борба с ИД.

Този въпрос ще се обсъди на срещата на върха на НАТО в Брюксел, първата с участието на президента Доналд Тръмп.

Споделяне

Още от Свят