САЩ предложиха преговори на Чехия и Полша за разполагане на система за ПРО

САЩ предложиха преговори на Чехия и Полша за разполагане на система за ПРО

Правителството на САЩ официално предложи да преговаря с Чехия за разполагане на чешка земя на радари от системата за противоракетна отбрана (ПРО).

Вашингтон иска да преговаря и с Полша за разполагане на 10 бази с ракети с наземно базиране - друг елемент от противоракетния щит, предназначен да осигури защита на територията на САЩ, на американските войски в чужбина и на съюзниците на САЩ срещу евентуални ракетни нападения от "злонамерени държави" като Иран и Северна Корея.

Един от възможните райони за разполагане на ракети прехващачи в Полша е в Татрите, до границата с Чехия.

Преговорите с Полша ще започнат във Вашингтон в средата на февруари, писа вестник "Жечпосполита". На 5 февруари министърът на отбраната Радослав Шикорски - политик с висок международен престиж според Асошиейтед прес - подаде оставка. Ройтерс цитира полски медии, че той имал разногласия за преговорите със САЩ с братята близнаци - премиера Ярослав Качински и президента Лех Качински.

Предложението към Чехия е радари от системата за ПРО да бъдат разположени в тренировъчната база Бърди, на 70 км югозападно от Прага. Ако то бъде прието от парламента и утвърдено от президента Вацлав Клаус, както изискват чешките закони, в Бърди ще бъдат разположени 200 експерти, а радарната станция ще заработи през 2012 г.

Десноцентристкото правителство подкрепя участието на Чехия в проекта. Франс прес цитира премиера Мирек Тополанек, че разполагането на противоракетния щит в Европа ще укрепи сигурността не само на Чехия, но и на съюзниците ѝ. Социалдемократическата опозиция обаче е против и настоява за референдум.

Противници на проекта изтъкват, че ако се включи в системата за ПРО, Чехия може да стане мишена на първи удар при евентуален ядрен конфликт.

Управляващата коалиция и опозицията имат точно по 100 места в 200-членната долна камара на парламента. Бившият президент Вацлав Хавел смята, че Чехия трябва да участва в противоракетния щит.

Привърженици на проекта изтъкват като аргумент, че ако Чехия се включи в него, САЩ ще отменят входните визи за чешки граждани. Но политици и от двете страни отричат да има пряка връзка между двата въпроса, съобщи чешката агенция ЧТК след визитата в Прага на помощник-министъра на вътрешната сигурност Пол Розенцвейг. Той каза, че е възможно визите да бъдат отменени преди края на мандата на президента Джордж Буш през януари 2009 г.

Идеята за противоракетен щит възникна в САЩ под името “Инициатива за стратегическа отбрана” (ИСО) - или "Звездни войни" - през 80-те години на миналия век, при президента Роналд Рейгън. След рухването на комунистическия блок през 1989 г. ИСО бе изоставена заради твърде високата цена. С разпадането на СССР през 1991 г. приключи Студената война и епохата на ядреното "равновесие на страха" между тогавашните две свръхсили - САЩ и СССР. Съединените щати и до днес са единствена свръхсила в света.

Проектът за противоракетен щит бе "съживен" през 1998 г., когато Северна Корея изпробва за първи път балистична ракета над Япония. През 1999 г. Конгресът на САЩ прие закон за Националната противоракетна отбрана (НПРО), но тогавашният президент Бил Клинтън се отказа от изграждане на системата заради високата цена и технологичните трудности, както и заради негативите за отношенията с Русия.

С встъпването си в длъжност президентът Джордж Буш обяви противоракетния щит за отбранителен приоритет. Президентът Буш планира НПРО да прерасне в многонационална и да защитава територията на всички държави, които се включат в нея. Вашингтон изтъква, че целта не е отбрана от ракетно нападение от Русия, която трябва да признае, че и тя е изправена пред заплаха от ракетни атаки от "злонамерени държави" с ядрен потенциал, отбелязва ББС.

В проектобюджета на САЩ за отбрана за финансовата 2008 г., която започва на 1 октомври 2007 г., президентът Буш поиска на Агенцията за противоракетна отбрана да бъдат отпуснати 8,9 млрд. долара. Отделно е поискано първоначално финансиране с 10 млн. долара за разработка на проект за ракети прехващачи, базирани в Космоса.

"Щитът" в момента включва бази в САЩ и радари в Гренландия и Великобритания. Негови елементи са радари, ракети прехващачи с наземно базиране и комуникационни спътници. При евентуално ракетно нападение срещу САЩ и съюзниците им изстреляната ракета трябва да бъде засечена от радарите и сателитите и да бъде унищожена в полет от ракети прехващачи. Системата за ПРО трябва да е в състояние да унищожи едновременно няколко вражески ракети, без да паднат отломки върху техните мишени.

В разработки, свързани с проекта за ПРО, участват Австралия, Япония, Израел и Южна Корея, посочва ББС. По БТА

Споделяне

Още от Свят